Ministrul Finanţelor Publice Eugen Teodorovici şi şeful ANAF Ionuţ Mişa se ceartă pe procedurile în urma cărora statul ar trebui să recupereze peste 1,2 milioane de lei de la Klaus Iohannis, reprezentând chiriile încasate pentru imobilul dobândit ilegal în centrul Sibiului. Teodorovici susţine că ANAF trebuia deja să intabuleze casa în Cartea Funciară ca fiind a statului, în timp ce Mişa cere ministerului să îi pună la dispoziţie pentru asta un titlu executoriu.

„Am vorbit cu colegii de la ANAF, cu domnul Mişa nu am apucat, dânsul nu a fost o perioadă la minister, la locul de muncă, a avut o perioadă de concediu, dar am vorbit cu ceilalţi colegi,” a declarat Eugen Teodorovici. ”Am cerut ANAF să-mi dovedească sau să-mi spună dacă s-a cerut în mod clar către Cartea Funciară administrarea acelui imobil ca fiind al statului. Mi s-a trimis un document prin care „da, am trimis”, m-am uitat şi am văzut că au trimis, de fapt, o solicitare de radiere a familiei Iohannis din Cartea Funciară, nu e ceea ce am cerut eu.”

Eugen Teodorovici consideră că ANAF trebuie să solicite din nou către Cartea Funciară trecerea imobilul respectiv în administrarea statului.

„Trebuie să facă acum o solicitare oficială către Cartea Funciară prin care să ceară practic ca acel imobil să fie al statului. Dacă spun că nu, ştim că această cale nu poate fi urmată, dacă spun că da, în ziua doi e notificarea sumei de plată, dobânzi şi cu ce mai este acolo,” explică ministrul. ”Acţiunea este făcută în 2016, eu am întrebat dacă s-a făcut astăzi această acţiune direct la Cartea Funciară şi mi-a trimis aceea veche, care este către Cartea Funciară, dar nu de înregistrare, ci de radiere a familiei Iohannis.”

În replică, şeful ANAF Ionuţ Mişa  susţine că are nevoie de un mandat oficial în baza căruia să poate face executarea, care ar trebui emis de… Ministerul din Finanţe. 

„ANA este un organ de executare, el nu poate executa decât în baza unui titlu,” a declarat Mişa la Antena 3. ”Dacă ANAF va primi o adresă scrisă şi un mandat de la Ministerul de Finanţe să execute (…) eu vă asigur 100% că se vor îndeplini toate cerinţele legale.” 

Şeful ANAF precizează că agenţia a mai primit un mandat de la Ministerul de Finanţe şi în timpul Guvernului Cioloş.

„La momentul respectiv, s-a dat un mandat ANAF-ului ca să întreprindă demersurile necesare pentru recuperarea acestei creanţe şi pentru înscrierea statului român ca proprietar al acestui imobil. La acel moment, ANAF s-a adresat notarului,” afirmă Ionuţ Mişa, fără a explica de ce acţiunea nu s-a finalizat. Pentru că ministrul de Finanţe aprecia adresarea către notar din 2016 drept eronată, şeful ANAF a precizat că: „acest lucru îl vor stabili cei de la Direcţia Juridică„.

Citeste si...  Udrea susţine că există candidaţi la alegeri care beneficiază de susţinerea unor organizaţii secrete

Anterior, Eugen Teodorovici anunţase că suma cumulată încasată ilegal prin închirierea imobilului din Sibiu care a aparţinut preşedintelui Klaus Iohannis este de peste două milioane de lei. Nici unul dintre cei doi oficiali nu a precizat de ce nu au lămurit până acum cu juriştii şi oamenii de specialitate situaţia imobilului pe care se ceartă.

eugen teodorovici

Amintindu-şi că este ministru, iar Mişa – subordonatul său, Eugen Teodorovici trece la ameninţări cu demiterea.

”În primul rând, nu există niciun conflict. Nu sunt schimburi de replici între ANAF şi ministrul de Finanţe pentru că eu nu am replici sau contre cu subordonaţii mei. Ca să fie foarte clar,” a declarat Eugen Teodorovici pentru Antena 3. ”Dacă ar exista aceste contre, schimburi, nu ar mai fi subordonaţii mei. Ar fi fost bine ca domnul actual preşedinte al ANAF-ului să se gândească dacă spune că e într-o situaţie, să se fi gândit că a fost ministru de Finanţe anul trecut şi atunci întrebarea clar se pune DE CE nu a trimis dânsul spre ANAF un astfel de document pe care dânsul îl solicită astăzi de la minister. Nu e nevoie de niciun fel de document pentru că eu cred că este o neînţelegere la nivelul conducerii ANAF. De ce? Pentru că nu este nevoie de niciun fel de mandat. Este o prevedere legală foarte clară, şi anume ordonanţa 14 pe 2007, la articolul 1, spune foarte clar că bunurile de orice fel intrate potrivit legii în proprietatea privată a statului se valorifică de către ANAF.” 

Ministrul de Finanţe promite să îi transmită în scris, preşedintelui ANAF că aşteaptă motivul legal pentru care ANAF nu a cerut la Cartea Funciară ca imobilul din Sibiu pierdut de familia preşedintelui Iohannis să treacă în proprietatea statului. Termenul limită până la care Ionuţ Mişa trebuie să-i răspundă lui Eugen Teodorovici este vineri, până la finalul zilei. 

„Ca să fie domnul Mişa liniştit pe timpul verii, o să trimit astăzi (joi -n.r.) o solicitare şi în scris, la care aş dori să primesc şi răspuns (…) Mâine (vineri -n.r.), până la finalul zilei, să am un punct de vedere foarte clar din partea domniei sale. (…) Obligaţia domniei sale este să răspundă până mâine (vineri -n.r.) să-mi spună care au fost acţiunile întreprinse şi dacă are vreun temei legal să nu facă ce i-am spus. (…) Dacă nu răspunde cerinţelor mele, nu mai are calitatea de subordonat al meu”.