Politic, Stiri, Ultima Ora

CAS se va reduce cu 5 puncte de la 1 octombrie, dar fără acordul FMI!

Victor Ponta a expus concluziile după misiunea de evaluare a reprezentanţilor fondului

 Ponta

Contributiile de asigurari sociale vor fi reduse la angajator cu 5 puncte procentuale, dar de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, a anuntat Victor Ponta, precizand insa ca masura nu are acordul FMI, ci este asumata de Guvern. Decizia premierului sună a promisiune electorală, mai degrabă, decît de o măsură fermă a Guvernului.

Sinteza declaratiilor facute de Victor Ponta, după despărţirea de comisia FMI:

– Vom continua sa punem in aplicare un model economic pe care guvernul l-a avut in vedere in acesti doi ani de mandat si care va construi o dezvoltare si o prosperitate de care avem cu totii nevoie. Vom pune in aplicare un model economic total diferit, unde prioritatea este de a crea de locuri de munca.

– Am facut reparatiile sociale absolut necesare – salarii, pensii, cresterea salariului minim, deschiderea unor spitale, scoli.

– Am avut ca prioritate o crestere economica sustenabila si am avut, in 2013, cea mai mare crestere din UE.

– Am acordat facilitati pentru IMM, subventii la agricultura.

– Consideram ca reducerea CAS cu 5 puncte trebuie aplicata chiar de anul acesta si putem sa ne permitem acest lucru.

In urma discutiilor cu partenerii internationali, putem saptamana viitoare sa transmitem catre parlament proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte, din ultimul trimestru. In acest fel, nu crestem niciun fel de taxa si niciun fel de impozit.

– Avem capacitatea pentru 2014 de a acoperi impactul negativ al acestei reduceri, undeva la 850 mil lei pe care ii avem disponibili in buget.

Nu marim deficitul bugetar, nu crestem taxe si impozite

– Cred ca increderea pe care Romania a castigat-o este un bun castigat pe care trebuie sa-l pastram

– Avem de continuat reformele structurale.

– In luna noiembrie vom discuta cu FMI constructia bugetului pe 2015-2016 pentru ca Romania sa-si pastreze toate tintele macroeconomice.

– Precizez ca aceste angajamente – scutire impozit si reducerea CAS – au fost prevazute de la inceput in programul de guvernare al USL si multumesc dl Tariceanu si dl Chitoiu care ne-au ajutat sa facem un proiect economic de succese.

Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, board-ul FMI se va reuni abia in toamna pentru a analiza rezultatele misiunii de evaluare.

Anuntata ca masura fiscala de baza in programul de guvernare al Executivului, reducerea CAS cu 5% este cel mai fierbinte subiect de discutie intre autoritati si delegatia FMI, venita pentru a treia evaluare a acordului cu Romania.

Data ca sigura de la 1 iulie anterior discutiilor, reducerea CAS era incerta inaintea intalnirii dintre cele doua parti. De altfel, premierul Victor Ponta si-a nuantat, ieri, declaratiile sustinand ca va incerca sa convinga reprezentantii FMI sa accepte reducerea „intr-o perioada de timp rezonabila, evitand sa precizeze daca acest lucru se va intampla de la 1 iulie.

Ministrul Finantelor declara recent ca autoritatile de la Bucuresti nu vor negocia cu FMI largirea bazei de impozitare, ca masura compensatorie pentru scaderea cotei cu 5 puncte procentuale la CAS.

„Am luat in calcul mai multe scenarii. Vrem date finale pe colectare si in aceasta luna. In linii mari este vorba sa ne bazam si pe veniturile de la buget si pe taxa de constructii speciale. Vom vedea daca este vorba si de taierea de alte cheltuieli. Exista mai multe scenarii cu FMI. Sa vedem ce acord va fi convenit”, a spus Ioana Petrescu.

Ea a precizat ca estimeaza pentru acest an o crestere economica mai mare decat anul trecut, cand s-a inregistrat un avans de 3,5%, deci implicit mai mare decat cea inscrisa in legea bugetului, de 2,2%. Cifrele macroeconomice vor fi renegociate cu delegatia FMI.

Ministrul Finantelor a aratat ca pentru a doua jumatate a anului scaderea contabila a veniturilor din reducerea CAS cu 5 puncte este evaluata la 2,6 miliarde lei, dar influentele pozitive, plus impozit pe profit, scaderea cheltuielilor cu personalul bugetar, alte venituri, reduc aceasta suma la nivelul bugetului consolidat la 1,5 miliarde lei.

Romania, printre cele mai mari contributii sociale, la cele mai mici venituri din UE

Desi salariile din Romania sunt cele mai mici din UE, dupa cele din Bulgaria, statul aduna la buget sume semnificative, in conditiile in care fiscalitatea pe forta de munca se plaseaza printre cele mai mari din UE.

Astfel, sarcina angajatorului este sa plateasca o contributie de asigurari sociale de minimum 20,8% si de maximum 30,8%, in functie de conditiile de munca, o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale intre 0,15 si 0,85%, contributia de asigurari de sanatate de 5,2%, contributia pentru concedii si indemnizatii: 0,85%, contributia pentru somaj de 0,5% si contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, de 0,25%.

Angajatul la randul sau plateste contributia individuala de asigurari sociale de 10,5%, contributia individuala de asigurari de sanatate de 5,5% si contributia individuala datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj de 0,5%.

In cota de contributie individuala de asigurari sociale este inclusa si cota de 4,5% aferenta fondurilor de pensii administrate privat.

La aceste sume se adauga impozitul pe venit de 16%.

In aceste conditii, Romania ajunge la un total de peste 45% reprezentand contributii sociale la stat, cifra care o plaseaza intre cele mai dezvoltate economii ale Europei: Finlanda, Belgia, Olanda si Suedia, care au CAS de 50% si peste, sau Germania, Franta, Islanda si Elvetia, tari in care angajatii si angajatorii platesc contributii cuprinse intre 45% si 50% din venituri.

blank