Carnea de miel
Actualitate, Featured

Carnea de miel, mai scumpă în 2021 din motive de export

Românii care îşi fac aprovizionarea de Paşte trebuie să înfrunte scumpirile la Carnea de miel, și la produselor asociate cu această sărbătoare.

Carnea de miel s-a scumpit cu 30% faţă de anul 2020 şi a ajuns să coste de trei ori mai mult, la kilogram, comparativ cu carnea de pui.

În piața Obor, kilogramul de carne de miel se vindea, marți, cu 33 de lei.

Ouăle din gospodăriile țărănești aveau preţuri între 80 de bani și 1,5 lei bucata, în funcție de mărime, iar cozonacul a ajuns la 35 de lei pe kilogram.

Mielul, mai scump în 2021 din motive de export, secetă şi subvenţii lipsă
Pe lângă efectul sezonier, carnea de miel s-a scumpit şi pe seama faptului că producătorii au avut cerere mai mare la export şi s-au bazat într-o măsură mai mică pe piaţa internă.

Din luna februarie, mieii merg la export în ţările arabe cu 1,4-1,5 lei/kg în viu şi în Italia, cu 1,5-1,6 lei/kg.

În plus, anul trecut costurile au fost mai mari pe fondul secetei, în contextul în care subvenţiile de la stat au fost înjumătăţite, precizează reprezentanţii producătorilor.

Procentual, produsele care contribuie la o masă tradiţională de Paşte sunt mai scumpe în 2021 faţă de 2020: făina s-a scumpit cu 7%, ouăle, cu 3%, laptele, cu 2%.

La aceste majorări se adaugă scumpirile sezoniere. În pofida preţurilor mai mari, comercianţii nu se tem că rămân cu marfa nevândută pentru că, spun ei, de Paşte românii fac efortul de a avea o masă bogată.

blank