Promo

Care sunt cele mai atrăgătoare țări pentru profesioniștii din domeniul medical românesc?

Liberalizarea accesului pe piața muncii în UE a deschis larg porțile pentru profesioniștii din domeniul medical, oportunități de angajare existând, practic, în marea majoritate a unităților medicale din statele membre. Lipsa de personal calificat se simte și peste ocean, astfel că SUA sau Canada- destul de restrictive la alte capitole- permit și ele integrarea în varii categorii de activitate în domeniu.

În România, învățământul medical pregătește personal de calitate, care poate aduce reale avantaje statelor occidentale deschise să-l primească. Interesul reciproc este la fel de real, fiindcă mulți dintre absolvenții de profil privesc atent perspectiva dezvoltării carierei într-o structură dincolo de granițe. Dacă ești medic, student la medicină sau asistent medical, și te bate gândul să lucrezi peste hotare, iată care sunt cele mai atrăgătoare țări pentru profesioniștii medicinei autohtone:

Germania

Este unul dintre cele mai tentante sisteme medicale din lume, pentru că statul german acordă un buget impresionant sănătății – aproximativ 11% din PIB. Serviciile medicale deservesc peste 86% din populația Germaniei, iar organizarea și finanțarea acestora se bazează pe solidaritate socială, descentralizare și autoreglare. Sistemul medical german este în continuă căutare de profesioniști, lucru care a dus la crearea unor companii specializate în recrutarea personalului românesc. De exemplu, Desvea ajută medicii să găsească un job în Germania. Printre cele mai căutate poziții în domeniul sanitar sunt cele de asistent medical generalist, cu sau fără experiență. Nu mai puțin de 84.000 de locuri sunt disponibile, conform Rheinisch Westfalischen Institut fur Wirtschaftsforschung:

  • asistenți medicali generaliști;
  • asistenți pe diferite specializări;
  • personal calificat în asistarea persoanelor vârstnice;

În acest context, recunoașterea diplomei de calificare în profesia de asistent medical într-o țară a Uniunii Europene reprezintă un avantaj enorm pentru profesioniștii români. Provocarea o reprezintă, însă, cunoașterea limbii germane la un minim nivel B1 sau B2 pentru obținerea autorizației de exercitare a profesiei. Efortul de a învăța această limbă este pe deplin răsplătit de posibilitatea de a beneficia de condiții excelente de lucru și de o remunerație care începe de la minim 2800 – 3000 euro brut lunar, la care se adaugă plata orelor suplimentare, a turelor de noapte, de sfârșit de săptămână sau diverse bonificații. Germania este, de asemenea, în căutare de medici generaliști sau specializați, ori chiar de proaspeți absolvenți dornici de un rezidențiat provocator, din punct de vedere profesional. Într-un astfel de mediu de lucru, retribuțiile pornesc de la un minim de 3400 – 3800 euro brut lunar. Pentru a începe lucrul în Germania, ca medic rezident, este suficient să-ți finalizezi cursurile unei facultăți de medicină acreditată în orice țară din Uniunea Europeană și să ai un nivel de cunoaștere a limbii germane B1 sau B2.

Franța

Aflată în clasamentul oficial OCDE la un nivel similar cu Germania în privința cheltuielilor aferente sistemului național de sănătate, Franța este una dintre destinațiile europene deschise profesioniștilor în domeniu. Condițiile de angajare pe teritoriul francez impun câteva aspecte esențiale:

  • diplomă eliberată de o instituție de învățământ din Uniunea Europeană;
  • cunoașterea limbii franceze la nivel B2 minim;
  • deținerea cetățeniei UE.

Majoritatea anunțurilor de angajare arată necesitatea statului francez de a acoperi deficitul de personal medical din sudul țării, unde se caută specialiști în: medicină de familie, stomatologie, radiologie, cardiologie, pneumologie, geriatrie, oncologie, gastroenterologie etc. Cu remunerații anunțate între 1700 – 2200 euro pentru asistenți și 5500 – 15000 euro net lunar pentru medici, la care se adaugă sporurile aferente fiecărui job, perspectiva angajării în Franța poate fi interesantă pentru un profesionist cunoscător al acestei limbi.

Țările de Jos

Sistemul medical din această parte a continentului – Belgia, Olanda, Luxemburg – se bazează pe finanțarea din contribuția obligatorie a fiecărui rezident. Pentru a putea lucra în domeniul medical olandez, de exemplu, trebuie să te înscrii în registrul BIG, măsură impusă pentru a proteja pacienții de erorile medicale și comportamentele inadecvate. Foarte important! Este necesar ca, la fiecare 5 ani, să te reînscrii în registru, după ce ai făcut dovada îndeplinirii cerințelor de calificare profesională și experiență în domeniu. În Belgia, înainte de începerea activității, trebuie să obții licența de practică și trebuie să te înscrii în Registrul Comisiei Medicale Provinciale. În plus, trebuie să cunoști, obligatoriu, limba engleză la nivel minim (A2), de la care vei începe studiul intensiv al limbii olandeze.

Desigur, sunt și alte țări dispuse să își acopere deficitul de personal medical cu angajați străini, în 2020. Conform unui studiu elaborat de Comisia Europeană, până la finele anului în curs, la nivelul UE acest deficit va ajunge la 2 milioane de salariați. Una dintre marile provocări este creșterea constantă a speranței de viață dar și diversificarea și mărirea nevoii de îngrijire medicală. Așadar, piața muncii europene rămâne, încă, suficient de ofertantă profesioniștilor români care își doresc asumarea unei experiențe internaționale în domeniu.

blank