Există o corelaţie demonstrată ştiinţific între personalitate şi sănătate. Astfel, anumite trăsături de personalitate te pot sprijini să ai un stil de viaţă sănătos, în timp ce altele îţi pot creşte considerabil riscul de afecţiuni grave. Află cum îţi influenţează personalitatea starea de sănătate!

739152l-640x0-w-671b3fc4

Ostilitatea

Ostilitatea, o trăsătură specifică personalităţilor de tip A, este un binecunoscut factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Potrivit experţilor de la centrul medical al Universităţii Duke, persoanele ostile au tendinţa să mănânce şi să fumeze mai mult decât alţi indivizi şi, totodată, să facă şi mai puţină mişcare.

Acestor tendinţe li se asociază, prin urmare, creşterea şanselor de supraponderabilitate, respectiv obezitate şi, implicit, de probleme cardiovasculare, de la colesterol mărit la aritmii şi atacuri de cord. Aceste afecţiuni sunt favorizate şi de nivelul mărit de cortizol, un hormon al stresului, cât şi de inflamaţiile specifice pereţilor arterelor coronare.

Ce poţi face pentru a-ţi reduce riscul de boli cardiovasculare? Începe prin a învăţa tehnici de relaxare şi a înţelege ce anume îţi declanşează reacţiile ostile. O altă idee excelentă este aceea de a deprinde abilităţi mai bune de comunicare şi de control al emoţiilor negative.

Relaxarea

O trăsătură specifică adesea personalităţilor de tip B, capacitatea de a înfrunta stresul fără anxietate este una dintre cele mai importante atuuri ale unei sănătăţi de fier până la adânci bătrâneţi.

În condiţiile în care stresul şi anxietatea îţi sabotează sistemul imunitar, o atitudine relaxată în faţa vicisitudinilor vieţii îţi măreşte categoric speranţa de viaţă, contribuind activ la evitarea bolilor cardiovasculare, problemelor gastrointestinale, depresiei şi a altor afecţiuni grave.

Citeste si...  3 nuanțe de ruj pe care orice femeie trebuie să le aibă.