Medical

Care este diferența între curățenie și dezinfecție în industria alimentară?

Curățenia și dezinfecția sunt două procese diferite, esențiale în industria alimentară, care în majoritatea cazurilor se desfășoară separat.

Obiectivul curățeniei este de a îndepărta murdăria și materia organică de pe echipamente și suprafețe, astfel încât ulterior să poată fi realizată o dezinfecție eficientă pentru a elimina microorganismele în scopul garantării siguranței alimentelor.

Pentru a menține în siguranță alimentele în industria alimentară și a prelungi durata de valabilitate, toate echipamentele, ustensilele și suprafețele de lucru care intră în contact direct sau indirect cu acestea trebuie să fie în condiții igienice bune, evitând contaminarea încrucișată.

Pentru asta, este necesar să se implementeze programe de curățenie și dezinfecție, precum și dezvoltarea de proceduri specifice pentru fiecare zonă de lucru.

Este important să înțelegem că operațiunile de curățenie și dezinfecție trebuie privite ca o etapă suplimentară a procesului de producție a alimentelor și nu ca o activitate complementară. De asemenea, personalul responsabil de curățenie și dezinfecție trebuie să aibă cunoștințe vaste despre importanța contaminării, riscurile implicate și tehnologiile de curățenie și dezinfecție.

Curățenie și dezinfecție

Curățenia și dezinfecția sunt procese diferite și complementare. Prezența materiei organice reduce semnificativ acțiunea dezinfectanților. Prin urmare, înainte de aplicarea unei soluții dezinfectante, suprafețele trebuie curățate corespunzător cu detergenți, pentru a permite dezinfectantului să intre în contact direct cu microorganisme patogene specifice.

Obiectivul proceselor și practicilor de curățare este de a elimina diferitele tipuri de murdărie de pe echipamentele și suprafețele unității, fie că rămân resturi alimentare, grăsime, praf, murdărie, deșeuri etc.

Pe de altă parte, dezinfecția constă în eliminarea microorganismelor de pe suprafețe și echipamente la un nivel adecvat pentru a garanta siguranța alimentelor și a evita stricarea. Astfel, obiectivul dezinfecției este eliminarea tuturor microorganismelor patogene și reducerea prezenței microorganismelor nepatogene la niveluri care nu pot modifica calitatea și viața comercială a produselor. Dezinfecția poate fi realizată prin metode fizice, prin temperaturi ridicate, uscare sau iradiere sau prin metode chimice, aplicând produse dezinfectante.

Procedura manuală de curățare și dezinfecție

Curățarea și dezinfecția manuală urmează în mod normal 5 etape:

– Realizați o clătire inițială, pentru a îndepărta particulele mai mari prin aplicarea apei sub presiune;

-Nu măturați, deoarece curățarea uscată crește riscul de contaminare încrucișată;

-Aplicați detergent, care dizolvă crustele de grăsime și urmele de grăsime. Când crustele sunt eliminate, trebuie să aibă loc o curățare manuală, fără perii sau bureți abrazivi;

-Clătiți cu apă, pentru a îndepărta resturile de murdărie și detergent. Se recomandă utilizarea apei calde (43-50ºC) și a presiunii (15-25 atmosfere);

-Dezinfectați prin aplicarea unor produse de uz specific pentru industriile alimentare, prin pulverizare sau pulverizare pe suprafețe și prin imersare în cazul ustensilelor și a pieselor mici.

-Luați în considerare întotdeauna recomandările producătorului produsului și aplicați-l la temperatură, concentrație și timp corespunzătoare;

-După ați lăsat dezinfectantul să acționeze,  realizați o clătire finală cu apă potabilă pentru a îndepărta resturile de produse chimice.

Detergenți

Tipul de murdărie care va fi curățat va determina tipul de detergent utilizat.

În funcție de pH-ul lor, detergenții folosiți pentru curățare sunt grupați în trei grupe: acid, neutru sau alcalin.

–           Detergenți acizi: au la bază acizi puternici, cum ar fi sulfuric, fosforic sau nitric. Sunt eficienți mai ales în eliminarea reziduurilor anorganice, cum ar fi cruste calcaroase și reziduuri de oxid.

–           Detergenți alcalini: se bazează pe hidroxizi alcalini, în general sodiu sau potasiu, însoțiți de agenți tensioactivi pentru îmbunătățirea proprietăților de curățare și a agenților de atrage a cationilor metalici pentru a preveni formarea depozitelor de calcar. Sunt indicate în special pentru eliminarea reziduurilor organice, cum ar fi grăsimi, proteine, sânge etc.

–           Detergenți neutri: sunt de obicei folosiți în curățarea manuală pentru a evita riscurile pentru utilizatori. De asemenea, sunt utilizate la curățarea podelelor sau a altor elemente sensibile la produsele corozive, fie acide sau alcaline.

Un alt tip de clasificare pentru detergenți se bazează pe capacitatea lor de a genera spumă. Deși generarea de spumă nu oferă niciun efect suplimentar. Facilitează operațiunile de curățare din trei motive:

–           Permite un timp de contact mai lung al soluției de curățare pe suprafețe înclinate sau verticale;

–           Identifică zonele în care soluția de curățare nu a fost aplicată;

–           Identifică absența detergentului în soluția de curățare.

Din aceste motive, detergenții spumanți sunt folosiți pentru curățarea zonelor deschise sau ușor accesibile.

Pe de altă parte, în cazul echipamentelor precum circuitele sau rezervoarele, formarea spumei poate cauza probleme operaționale grave, prelungind excesiv timpul de clătire al soluției de curățare, astfel încât în aceste cazuri se recomandă utilizarea detergenților care nu generează spumă sau care conțin agenți tensioactivi care îndepărtează rapid spuma generată.

Dezinfectanți

Funcția dezinfectanților este distrugerea microorganismelor patogene și perturbarea la niveluri acceptabile.

Proprietățile pe care trebuie să le aibă un dezinfectant sunt:

– Un spectru larg, adică să fie activ împotriva multor tipuri de microorganisme;

-Acțiune rapidă;

-Nu trebuie să fie afectat de factorii de mediu: trebuie să fie activ în prezența reziduurilor de materie organică și să fie compatibil cu detergenții, săpunurile și alte produse chimice;

-Nu trebuie să fie toxic;

-Trebuie să fie compatibil cu suprafața  dezinfectată: nu trebuie să afecte suprafețele metalice dezinfectate sau să degradeze alte materiale, cum ar fi pânza, cauciucul sau plasticul;

-Trebuie să fie solubil, stabil, respectuos cu mediul și economic;

-Dezinfectanții se clasifică la fel ca detergenții, în raport cu capacitatea lor de a genera spumă, ceea ce determină zonele lor de aplicare.

În cazul dezinfectanților, compoziția acestora este, de asemenea, esențială atunci când se alege produsul adecvat, adică substanța activă biocidă sau combinația acestuia, care este factorul care asigură capacitatea de biocid dezinfectantului.

În prezent, pe piață există o gamă variată de soluții pe bază de clor cu care se pot dezinfecta suprafețele. În ceea ce privește curățarea băilor, de exemplu, acestea se pot curăța cu produse ce pot fi cumpărate accesând linkul  https://www.romstal.ro/produse-curatenie-baie-c1461550.html.

blank