Featured, Life

Cantitate? Mai bine calitate!

Dacă-mi spui că niciodată n-ai discutat cu prietena ta cea mai bună despre partea mai pătimașă a dragostei tale, nu te cred.

Chiar și cele mai discrete femei simt nevoia să-și confirme (dacă nu să se plângă) că au cel mai solid, satisfăcător și de invidiat cuplu. Inevitabil, în special după 30 și un pic de ani, se ajunge și la destăinuirea (mai pe ocolite, mai de-a dreptul) destăinuirilor: de câte ori faci dragoste cu iubitul/soțul tău. Ei, aici e aici! De câte ori e „normal“ să faci dragoste pe zi sau pe săptămână sau, mă rog, într-un interval dat? Dacă prietena cu pricina îți spune: „Vai, dragă, dar nu-l mai pot opri, mă dorește parcă mai mult ca-n primul an de căsnicie“ și tu ai parte de doar o noapte pe săptămână de amor, nu intri la idei? Intri! Nu-ncepi să-ți pui întrebări? Ba da. Numai că, înainte de tăbărî cu gelozelile pe bietul om, să vedem cum stă treaba cu frecvența raporturilor sexuale, ca să vorbim ca la carte.

Nici sexul nu mai e ce-a fost
Pentru liniștea ta, statisticile spun că, pe plan mondial, se constată o îngrijorătoare scădere a libidoului. Motivul? Pârdalnicul de progres și toate neplăcerile lui: prea multă muncă, prea puțin timp liber, prea mult stres. Deja mult prea multe cupluri își programează această altfel deosebit de plăcută activitate de parcă ar fi orele de sală sau programul de alergat. Multă lume se plânge de faptul că nu reușește să se… sincronizeze. Altfel spus, eu vreau și el n-are chef ori el vrea și eu am treabă de nu-mi văd capul. De unde și variantele alternative: alt partener, yoga, shopping și așa mai departe.

Așadar, de câte ori?
De două ori pe zi? Poate după o pauză foarte lungă. Nici măcar cuplurile până în 30 de ani nu fac, spun statisticile, de peste 2-3 ori pe săptămână. Cu vârsta, hormonii se mai potolesc, libidoul se cam domolește și iată cum cuplurile se simt satisfăcute și cu două raporturi săptămânale. După 40 de ani, chiar mai rar. Iar cuplurile trecute de 50 de ani care fac dragoste săptămânal sunt de invidiat. Dar, chiar dacă specialiștii (sau unii dintre ei) susțin că te simți nefericită dacă prietena despre care vorbeam o face mai des ca tine, nu-i lua în seamă. Atât timp cât tu și partenerul sunteți mulțumiți, nici nu contează numărul. Contează însă calitatea actului sexual. Adică să fiți amândoi satisfăcuți, să simțiți plăcerea intensă a amorului, nu să bifați un exercițiu fizic… „că tot am plătit sala“.

Calitate, că-i mai bună decât toate
Ca să ai parte de ea, e obligatoriu să vorbești cu partenerul tău deschis despre ce îți place și ce nu. Bărbaților le place, am mai spus-o, să te simtă împlinită din punct de vedere sexual, să fii mândră de ei și de imaginația lor. Iubitul tău nu se va supăra, ci, dimpotrivă, dacă-i vei spune clar ce vrei, ce fantezii ai, ce aștepți de la el. Odată ce veți fi amândoi satisfăcuți după fiecare partidă de amor, nici nu vă veți mai pune problema de câte ori e normal să faci dragoste.

Româncele, mai rușinoase
La un sondaj din 2013 privitor la subiectul nostru, 38% din româncele intervievate au declarat că întrețin mai puțin de un contact sexual pe săptămână. Una peste alta, majoritatea consideră că, până la menopauză, 1-2 contacte sexuale lunare sunt suficiente pentru a avea o viaţă de cuplu sănătoasă. Din păcate, nu-și întreabă partenerii, asta fiind o altă problemă a româncelor: nu prea le place să vorbească depre sex. Mai ales cu partenerul. Ceea ce, crede-mă, nu e deloc de lăudat și nici nu face bine la cuplu.

O boală ca oricare

Una dintre cele mai frecvente cauze ale libidoului scăzut este uscăciunea vaginală. Când te doare, se duce pe apa sâmbetei toată plăcerea și dorința. Iar cu vremea, corpul se învață să refuze cauza durerii, contactul sexual adică, prin lipsă de… chef. Prin urmare, decât să ajungi la divorț din pricina unei neglijențe, mai bine te duci la doctor la primele dureri resimțite în timpul contactului sexual. Paza bună trece primejdia rea și… reaprinde dorința!

blank