„Este foarte cald de câteva săptămâni în nordul Norvegiei. Animalele se retrag în zone mai răcoroase„, a explicat joi pentru AFP Tore Lysberg, un manager de la Statens Vegvesen, agenţia guvernamentală norvegiană a drumurilor.

„Atât renii, cât şi oile se refugiază în tuneluri şi în zone umbrite pentru a răcori”, a subliniat el.

Deşi fenomenul nu este unul nou, el a devenit de actualitate în acest an din cauza creşterii spectaculoase a valorilor de temperatură.

Recorduri sezoniere au fost înregistrate miercuri în regiunile nordice ale ţării de Institutul de meteorologie al Norvegiei: o temperatură de 31,2 grade Celsius a fost raportată în comitatul Finnmark, renumit pentru turmele sale de reni şi situat dincolo de cercul polar arctic.

Citeste si...  Urmeaza zile de foc: Cod portocaliu de canicula!

Regiunea a devenit atât de caldă încât a cunoscut de la începutul anului şi până acum 12 nopţi aşa-zis „tropicale”, cu temperaturi nocturne de peste 20 de grade Celsius, potrivit Institutului de Meteorologie al Norvegiei.

Deşi niciun accident grav implicând animale nu a fost semnalat pentru moment, Statens Vegvesen, care consideră că situaţia actuală reprezintă „o provocare”, şi-a înmulţit mesajele publice pentru sensibilizarea conducătorilor auto.

Această agenţie guvernamentală ar trebui să primească în zilele următoare şi o mână de ajutor din partea vremii, meteorologii prognozând o revenire a temperaturilor la valori considerate normale începând din acest weekend.