Canicula face ravagii în Europa care pur și simplu de sufocă. Francezii, belgienii şi spaniolii suportă cu greu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. De vină este un val de aer saharian care s-a abătut asupra continentului şi care a provocat doborârea unor recorduri istorice în Belgia, dar și în Germania și Olanda. Asta în timp ce în Paris, căldura excesivă ar putea pune în pericol catedrala Notre Dame, afectată de un incendiu acum trei luni. Iar veștile de la meteorologi sunt și mai proaste: joi va fi și mai rău.

Canicula face ravagii în Europa. În orașul belgian Kleine Brogel s-au înregistrat 39,9 grade Celsius, o temperatură fără precedent din 1833. Pentru prima oară în istoria țării, autorităţile au emis cod roşu de caniculă.

Canicula face ravagii în Europa.

La Eindhoven, în Olanda, a fost doborât un record național care dura de 75 de ani, atingându-se 39,3 grade Celsius. Precedentul record era de 38,6 grade. Căldura neobișnuită a dilatat unele poduri metalice, la Amserdam și Haarlem, care a trebuit să fie stropite cu apă.

Serviciile meteorologice din Germania au anunțat că s-a înregistrat un nou record absolut de temperatură: 40,5 grade Celsius, în Geilenkirchen, o localitate de lângă granița cu Belgia și Olanda (recordul precedent era de 40,3 grade Celsius, atins la 5 iulie 2015 în Kitzingen). Recordul rămâne de confirmat, numai că meterologii anunță că joi va fi și mai cald: 41 de grade.

Din cauza acestor temperatură neobișnuite, un tren Eurostar s-a defectat miercuri, pasagerii – în jur de 600 de oameni – rămânând blocați timp de două ore. Culmea e că o parte din tren a rămas în tunel, cufundat în beznă, iar cealaltă parte a rămas în afara tunelului, în plin soare.

Citeste si...  Secretarul general al ONU cere măsuri ferme pentru stoparea catastrofei climatice

În Franța au fost anunțate deja cinci decese care ar putea avea legătură cu valul de căldură. Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Paris – 40,4 grade Celsius, în 1947 – ar urma să fie depășită joi, relatează BBC.

Căldura excesivă ar putea să pună din nou în pericol catedrala Notre Dame, șubrezită grav de teribilul incendiu . „Mi-este teamă că îmbinările, zidăria, pe măsură ce se usucă, îşi vor pierde rezistenţa şi calităţile structurale, iar bolta va ceda brusc”, a declarat Philippe Villeneuve, arhitect-şef la catedrala Notre Dame.

Și în Luxemburg este cod roșu de caniculă, așteptându-se joi temperaturi ce ar putea depăși 40 de grade.

Deşi obişnuiţi cu căldura, spaniolii se sufocă şi ei la 40 de grade Celsius. Mai mult de jumătate din țară este sub alertă de caniculă, din cauza valului de aer saharian care pârjolește totul.

În Portugalia vecină, sute de pompieri au reușit să stingă un incendiu de pădure care a mistuit regiunea Castelo Branco zile în șir.

E de vină schimbarea climatică?
Este complicat să legi un eveniment meteo izolat de încălzirea globală, spun specialiștii. E adevărat că fenomene meteo ca acestea, cu temperaturi extreme, s-au mai întâlnit în trecut, însă experții spun că acum, din cauza schimbării climatice, ele vor fi întâlnite tot mai des, scrie BBC.

Recordurile de temperatură datau din secolul al XIX-lea, iar temperatura medie a Pământului a crescut cu aproape un grad de la industrializare. Cele mai fierbinți cinci veri din 1500 până în prezent s-au înregistrat toate în secolul XXI, potrivit institutului de climatologie din Postdam.

Oamenii de știință sunt îngrijorați că încălzirea rapidă având legătură cu folosirea unor combustibili fosili are implicații serioase asupra stabilității climei planetei.