Menit să implementeze un Brexit blând, decis prin referendum în iunie 2016, Tratatul a fost respins într-o şedinţă haotică, într-o Cameră a Comunelor care l-a respins anterior la 15 ianuarie şi 12 martie.

Acest vot este o dezavuare usturătoare de către Parlament a premierului conservator Theresa May – care a negociat dur acest text de aproape 600 de pagini timp de 17 luni cu Bruxellesul şi ridică problema supravieţuirii sale la conducerea Guvernului, scrie news.ro.

Adoptarea acordului era menită să permită Regatului Unit să iasă de sub tutela UE la 22 mai, după care să beneficieze de o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie 2020, pentru a evita o ruptură prea brutală a legăturilor ţesute timp de 46 de ani.

Ea le-ar fi oferit britanicilor o ieşire din criză, după luni de incertitudine şi dispute pe tema formei pe care să o ia Brexitul.

Ironia istoriei face că acest vot a avut loc în ziua în care Regatul Unit ar fi urmat, teoretic, să părăsească UE, vineri, la 29 martie. Însă Londra a obţinut de la liderii europeni o amânare, pentru a ieşi din impasul din Parlament.

IAR ACUM?

Guvernul britanic are de-acum termen până la 12 aprilie să le propună un ”plab B” liderilor UE. Altfel, Regatul Unit îşi va părăsi partenerii europeni fără acord (”no deal”) şi fără tranziţie – un scenariu de coşmar pentru mediile economice.

Într-o ultimă tentativă de a salva acest Tratat, Theresa May a promis miercuri că va demsiona dacă textul este aprobat, cedând astfel unor îndemnuri ale unor aleşi din tabăra sa, care i-au condiţionat susţinerea de demisie.

În pofida faptului că această condiţie nu a fost îndeplinită, şefa Executivului, ţinta unor critici neîncetate în ultimele luni, este vizată mai mult ca niciodată.

Oferta lui May i-a convins pe unii eurosceptici să intre în rând, precum rivalul şi fostul său ministru de Externe Boris Johnson, de teamă că Brexitul ar sfârşi prin a eşua.

Însă nu l-a convins şi pe micul partid nord-irlandez DUP, care îi asigură o majoritate absolută în Parlament. ”Noi nu putem fi de acord cu un text care reprezintă un risc strategic la adresa uniunii” Irlandei de Nord şi Marii Britanii, a proclamat şefa formaţiunii Arlene Foster într-o înregistrare video publicată pe Twitter.

NOU EPISOD LUNI

În cauză se află dispoziţiile acordului referitoare la „backstop” sau ”plasa de siguranţă” irlandeză, care prevăd, în absenţa altei soluţii, rămânerea Regatului Unit într-o uniune vamală cu UE şi o aliniere mai aprofundată a Belfastului la reglementări europene, cu scopul de a evita o reimpunere a unei frontiere fizice pe Insula Irlanda.

Spre deosebire de voturile anterioare asupra acordului divorţului, Guvernul a decis ca de această dată să prezinte doar o parte a acestuia, şi anume Tratatul retragerii – care reglementează problemele cu privire la frontiera irlandeză, drepturile cetăţenilor expatriaţi şi factura pe care o are de plătit Londra, lăsând la o parte Declaraţia politică cu privire la viitoarea relaţie cu UE.

Această hotărâre, denunţată de opoziţia laburistă, i-a permis să ocolească regula invocată de către preşedintele Camerei Comunelor John Bercow, care interzice prezentarea încă o dată, în aceeaşi sesiune parlamentară, a unui text deja respins.

Următorul episod al acestei saga a Brexitului urmează să aibă loc luni, când deputaţii vor încerca să se pună de acord asupra unei alternative la planul Theresei May.

Citeste si...  Google va primi acțiuni la Uber în valoare de 244 de milioane de dolari

Miercuri, ei au eşuat să formeze o majoritate care să susţină vreunul dintre cele opt scenarii propuse în acest sens.

UPDATE

Membrii Camerei Comunelor au intrat în sala de şedinţe prin două intrări, exprimându-şi votul, – una prin care votează ”da” intrând, iar prin cealaltă cealaltă ”nu”.

Numele le-au fost înregistrate la trecerea prin intrare, iar rezultatul votului a fost anunţat de către preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow.

UPDATE

După anunţarea rezultatului votului, premierul britanic Theresa May şi-a exprimat profundul regret că acordul convenit cu Bruxelles-ul a eşuat.

Știrea inițială

Camera Comunelor A RESPINS, din nou, acordul pentru Brexit, cu 344 la 286 de voturi, pe care l-a respins deja în două rânduri, în contextul opoziţiei adepţilor unei linii dure a susţinătorilor Brexitului şi deputaţilor din cadrul micului partid nord-irlandez DUP.

Marea Britanie urmează să iasă din UE peste două săptămâni, în cazul în care UE nu hotărăşte să amâne Brexitul.

Theresa May a îndemnat Camera Comunelor să-i ratifice tratatul retragerii, avertizând că orice amânare ”va însemna cel mult o prelungire şi poate distruge Brexitul”.

Opozişia faţă de tratat este în continuare puternică, în pofida faptului că May a anunţat că va demisiona dacă deputaţii îl ratifică şi permit astfel Marii britanii să părăsească UE la 22 mai.

Mii de manifestanţi se adunau în Paiaţa parlamentului, în timp ce parlamentarii se pregăteau să se pronunţe prin vot.

Manifestanţi care cer ieşirea regatului din Uniune agitau steaguri, pancarte şi bannere.

Scandând ”Bye-Bye EU”, manifestanţii au cerut ca parlamentarii să aplice rezultatul referendumului din iunie 2016 şi să scoată ţara din Uniune.

Unii manifestanţi au oprit traficul rutier în faţa Palatului Westminster, în timp ce parlamentarii dezbăteau acordul retragerii de 585de pagini.

Un marş cu mult mai mare a avut loc în weekend, la care sute de mii de manifestanţi împotriva Brexitului au cerut un nou referendum.

Pe 12 martie, proiectul de Acord Brexit, care includea noi clauze negociate cu Bruxellesul, a fost respins cu un raport de voturi 391/242. În ianuarie, Camera Comunelor a respins proiectul de Acord Brexit cu un raport de voturi de 432/202.

Premierul Theresa May se angajase să demisioneze şi să transfere succesorului viitoarea etapă a negocierilor Brexit în cazul în care Camera Comunelor ar fi aprobat Acordul.

Marea Britanie urma să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie, dar, în contextul impasului politic de la Londra, Guvernul de la Londra a cerut, cu aprobarea Camerei Comunelor, amânarea Brexit până pe 30 iunie. Uniunea Europeană a acceptat amânarea Brexit până pe 12 aprilie dacă Acordul nu va fi aprobat şi până pe 22 mai dacă va fi aprobat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.