Calin Popescu Tariceanu a declarat miercuri că discuțiile din ziua precedentă cu delegația din Polonia legată de Fondul Suveran a fost una benefică și a avut de învățat din ea. Declarația vine în contextul în care Liviu Dragnea a spus că Fondul suveran românesc și cel polonez sunt lucruri diferite, scrie Mediafax.

„În urma discuțiilor de aseară am tras personal niște concluzii, discut cu colegii care au pricepere, e util să înveți din experiența pozitivă și eșecurile altora. Avem în program crearea unui fond suveran, pentru mine întâlnirea cu colegii polonezi a fost foarte utilă. Eu, din orice eveniment de acest gen învăț câte ceva, chiar dacă am o anumită experiență și o vârstă. Avem o schiță, acolo un ministrul Anton a făcut observații. Ca sa putem demara fondul suveran avem nevoie de două faze. Crearea cadrului legislativ general. Putem decide apoi să mai înființăm un fond, în Polonia mai e unul destinat generațiilor viitoare”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici s-au întâlnit, marți, la Parlament, cu oficialii polonezi pentru a discuta despre Fondul Suveran de Investiții. Potrivit liderului PSD, discuțiile au loc în urma ”temerilor” ALDE cu privire la înființarea FSDI.

 

„Eu sper, eu și doamna prim-ministru și toți colegii noștri, ca într-un termen rezonabil să aibă loc o întâlnire la coaliție, la Guvern, pentru a se debloca ordonanța care să reglementeze posibilitatea înființării unor compani, unor firme care să funcționeze ca un fond de dezvoltare și investiții. Am înțeles că e nevoie de o înțelegere mai bună și s-a solicitat să existe o întâlnire cu cei doi oficiali din Polonia și cred că a fost o idee bună. Cred că trebuie să mai facem una sau mai multe întâlniri până când ajungem la o formă finală sau până când temerile care au stat la baza nesusținerii acelei ordonanțe au dispărut”, a afirmat președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, după discuțiile purtate cu oficialii polonezi, în Palament.

Citeste si...  Dragnea, atacat DUR: Cererile de demisie curg în şedinţa CExN al PSD

Întrebat dacă sugerează că ALDE are temeri cu privire la Fondul Suveran de Investiții, Liviu Dragnea a răspuns: „Eu nu sugerez asta. Eu spun, nu sugerez. Dar asta nu înseamnă că sunt incorecte sau sunt de criticat. Este într-adevăr o decizie importantă”.

Liderul PSD a precizat că modelul polonez pentru Fondul Suveran de Investiții este diferit de modelul aprobat în programul de guvernare al României.

„Eu cred că toată lumea a înțeles în seara asta că vorbim de două lucruri diferite. Fondul Suvean de dezvoltare și investiții cum a fost prezentat în campanie electorală de către noi și cum a fost aprobat în programul de guvernare de către noi este diferit de ceea ce funcționează Fondul polonez de dezvoltare, sunt alte reguli. Sigur că au aceleași obiective, de dezoltare a țării”, a completat Dragnea.