Promo

Caligrafia pentru începători: instrumente necesare și sfaturi pentru alegerea lor

Caligrafia este una dintre acele pasiuni în care nu va trebui să investești sume colosale. În plus, deși inițial arta de a scrie frumos îți va conduce răbdarea la cote maxime, odată ce-i vei deprinde secretele, vei exprimenta din plin beneficiile sale.

Dacă vrei să îți ocupi timpul liber într-un mod constructiv și, totodată, relaxant, atunci încearcă să exersezi caligrafia. Ai nevoie de doar câteva instrumente și de sfaturi utile pe care să le urmezi în alegerea lor!

Care sunt materialele necesare pentru caligrafie?

Dacă te tentează să intri în tainele caligrafiei, trebuie să știi că o poți practica fie pe cea tradițională, fie pe cea modernă. Diferența dintre cele două constă în faptul că arta tradițională a scrisului frumos de mână are la bază reguli stricte. Există, în acest caz, mai multe stiluri de scris caligrafic, care se diferențiază prin înclinație, spațiere și înălțimea literelor. Caligrafia modernă, pe de altă parte, este mult mai creativă și mai permisivă. Indiferent pentru care dintre cele două forme de artă optezi, ai nevoie de câteva materiale necesare:

Stilouri pentru caligrafie

Acestea sunt o alegere bună pentru începători, deoarece sunt ușor de folosit. Stilourile pentru caligrafie au vârfurile drepte cu ajutorul cărora poți trasa un contur precis. Asigură-te că stiloul pe care îl alegi are o greutate medie și un design ergonomic, care să-ți permită manevrarea sa fără efort.

Penițe pentru caligrafie

Penițele pentru caligrafie se diferențiază în funcție de mai multe criterii, dintre care poate cel mai important, este lățimea peniței. Modelele mai late sunt potrivite pentru scrierea textelor largi, folosind litere mari și ample, în timp ce pentru detalii și litere mici ai nevoie de penițe pentru caligrafie mai înguste. Pentru începători, ideale sunt cele de 1.5 mm.

Cerneală pentru caligrafie

Pe lângă instrumentele care te vor ajuta să dai naștere unor stiluri creative și estetice de scris, ai nevoie și de cerneală specială pentru caligrafie. Deoarece novicii sunt tentați, de regulă, să apese prea tare pe peniță, stiloul va pierde cerneală, deci, dacă nu ești familiarizat cu arta scrisului frumos de mână, indicat este să optezi pentru un tip de cerneală cu uscare rapidă.

Foile pentru caligrafie

Foile punctate pentru caligrafie sunt un real ajutor pentru tine dacă nu stăpânești încă această tehnică. Desigur, poți renunța la ele dar vei avea nevoie de linii trasate cu creionul pe o foaie albă pentru a te obișnui cu alinierea și cu spațierea.

Cum poți învăța să scrii caligrafic?

Din fericire, astăzi există o mulțime de surse care îți pot servi drept ghid în scrierea caligrafică. Internetul este cea mai accesibilă resursă la care poți apela; aici poți găsi cursuri online gratuite sau cu plată care te vor iniția în deprinderea acestei arte. De asemenea, poți învăța să scrii caligrafic și cu ajutorul cărților de specialitate unde sunt prezentate nu doar sfaturi utile, ci și secrete, modele ingenioase și exerciții artistice din care te poți inspira.

blank