Manifestaţie împotriva Roşia Montană, a cincea zi la Bucureşti. Aproximativ 1000 de persoane, în majoritate tineri, s-au adunat joi seară, pentru a cincea zi la rând, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, pentru a protesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.

5998768_mediafax_foto_octav_ganea_66615800_02955900Cei aproximativ 1000 de protestatari au blocat Bulevardul Regina Elisabeta, în cea de-a cincea seară a protestelor de la Bucureşti, împotriva proiectului minier Roşia Montană.

Ei scandau „Fără referendum!” şi „Uniţi, salvăm Roşia Montană!” şi agitau pancarte cu mesaje printre care „Popor de oi, ieşiţi din casă, vă mănâncă lupii”, „Salvaţi-vă!” şi „Salvaţi Roşia Montană!”.

Miercuri seară, protestatarii s-au strâns tot la fântâna de la Universitate, de unde, ocolind forţele de ordine, s-au deplasat pe bulevardul Regina Elisabeta şi au blocat temporar circulaţia pe ambele sensuri.

Protestatarii vor retragerea proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul Unesco.

Protestele de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate duminică în alte oraşe din ţară, au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

 

Citeste si...  Aurul poate fi extras şi fără cianură!