Actualitate, Featured

Bugetul Ministerului Economiei a fost avizat de senatori si deputati

Bugetul Ministerului Economiei pentru anul 2019 a primit, luni, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite din Camera Deputaţilor şi Senat.

Astfel, 28 de parlamentari au votat pentru şi 12 au votat împotriva propunerii de buget pentru Ministerul Economiei.

Amendamentele depuse de parlamentarii Opoziţiei nu au primit suficiente voturi pentru a fi adoptate, scrie Agerpres.

În cadrul dezbaterilor anterioare votului, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat că proiectul gazoductului BRUA trebuie maximizat, iar Nordstream 2 este un proiect care nu avantajează România.

„Despre Nordstream 2 şi Turkish Stream 2, părerea mea este că trebuie să maximizăm importanţa BRUA şi să nu fim de acord cu cele două, pentru că nu aduc nici un beneficiu României. România poate deveni principalul furnizor de gaze din Uniunea Europeană, dacă dăm drumul la cele 2 perimetre şi la celelalte în curs. Eu nu aş încuraja cele două proiecte, pentru că în mod evident nu aduc nici un beneficiu României”, a declarat Bădălău.

Ministrul a menţionat, pe de altă parte, că plafonarea preţului la gaze a fost o măsură bună pentru că nu putem fi competitivi cu energie scumpă.

„Plafonarea gazului a fost una din măsurile benefice. Nu putem fi competetivi cu o energie scumpă, iar gazul intră în toate industriile. UE a fost de acord, ne-a permis trei ani de zile, sper ca în ăştia trei ani să dăm drumul la offshore şi la alte perimetre de exploatare, ca să existe o competiţie reală. Trebuie să dăm drumul la o competiţie reală, nu doar două companii să facă preţul pe piaţa gazului”, a declarat Niculae Bădălău.

Ministerul Economiei este finanţat în proporţie de 99,92% prin bugetul de stat iar 0,08% sunt bani proveniţi din fonduri externe nerambursabile.

Pentru 2019, Ministerul Economiei va primi de la bugetul de stat 620,356 milioane de lei (credite bugetare), în creştere cu aproape 163% faţă de anul precedent. În proiectul pentru anul în curs sunt prevăzute şi credite de angajament de 2,534 miliarde de lei.

Cheltuielile totale sunt estimate la 582,606 milioane de lei (în urcare cu 223,57% faţă de 2018), din care cheltuielile de personal se cifrează la 81,759 milioane de lei (plus 42,73%). Cheltuielile cu bunuri şi servicii sunt prevăzute la 19,9 milioane de lei, în creştere cu 28,86%.

La capitolul Subvenţii, Ministerul Economiei are prevăzută suma de 41,4 milioane de lei (credite bugetare), în scădere cu 18,86% faţă de 2018.

Proiectul de buget pentru 2019 este construit pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 2,8% şi câştig salarial mediu net lunar de 3.085 lei. Produsul Intern Brut (PIB ) pentru 2019 este estimat la 1.022 miliarde de lei.

Deficitul bugetar este estimat la 2,55% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,57% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB.

Conform proiectului bugetului de stat adoptat de Guvern, în 2019 sunt prevăzute venituri de 164,54 miliarde lei şi cheltuieli în sumă de 258,73 miliarde de lei credite de angajament şi în sumă de 200,7 miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 36,15 miliarde de lei.

blank