Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ştefan Radu Oprea, a propus, luni, combaterea deficitului comercial prin consolidarea exporturilor pe pieţele tradiţionale şi prin extinderea către Africa şi Orientul Mijlociu.

Ştefan Radu Oprea a expus, luni, în cadrul reuniunii „Zilele diplomaţiei comerciale”, situaţia exporturilor din 2019 şi 2018 şi a propus soluţii de redresare. „Fac apel la toate instituţiile cu competenţe în domeniul economic, la structurile asociative şi la întreg mediul de afaceri românesc să colaborăm pentru obţinerea de rezultate în folosul tutror. Vă propun în acest sens să intesificăm acţiunile în mod integrat, pe cele 4 paliere stabilite. Propun consolidarea exporturilor pe pieţele tradiţionale, acolo unde produsul românesc este încă cunoscut şi apreciat, şi extinderea către Europa de Est, Africa şi Orientul Mijlociu”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, conform Mediafax.

În primele luni la anului 2019, ritmul comerţului exterior a încetinit, înregistrându-se o creştere de numai 5,5%, a adăugat ministrul. Suma totală a schimburilor comerciale a ajuns la 38,7 miliarde de euro, dintre care 17,5 miliarde de euro reprezintă exporturi şi 21,2 miliarde de euro importuri.

Citeste si...  Vezi cum se scoate Casa Albă după raportul Mueller

„În anul 2018, schimburile comerciale ale României au crescut cu 9% ajungând, la 150,6 miliarde de euro, din care 67,7 milarde euro din exporturi şi 82,9 miliarde euro, importuri. Din păcate şi deficitul comercial a crescut, acesta cifrându-se la 15,2 miliarde euro”, a explicat Ştefan Radu Oprea.

Raporturile comerciale cu Uniunea Europeană reprezintă 75,6% din totalul schimburilor, şi face din UE principalul partener comercial şi investiţional al României. 62% din exporturile româneşti merg către 9 state ale UE, potrivit statisticilor prezentate de ministru.

„Trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a combate diferenţele de ritm şi deificitul comercial”, a conchis acesta.