Monseniorul Aurel Percă, numit de Papa Francisc în oficiul de arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, a fost înscăunat, sâmbătă, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne celebrate în Catedrala „Sf. Iosif” din Capitală, informează Agerpres.

Monseniorul Aurel Percă a preluat funcţia de la părintele Ioan Robu. La ceremonia religioasă de la Catedrala Sfântul Iosif au participat reprezentanții altor biserici, premierul Ludovic Orban și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, precum și numeroși credincioși.

„Sunt conştient de greutățile şi dificultăţile pe care teritoriul vast al arhidiecezei le ridică. Împărtășesc preocupările multor preoți. Inima mea e plină de speranţă că prin ajutorul lui Dumnezeu putem schimba multe lucruri în bine”, a spus monseniorul Aurel Percă.

Monseniorul Aurel Percă îi ia locul lui Ioan Robu, cel care a fost 36 de ani Arhiepiscop Mitropolit de București.

Un mesaj de încurajare a venit și de la președintele României. „Biserica Romano-Catolică a fost mereu un partener de dialog important al Statului Român. Am încrederea că veţi susţine pe mai departe prezenţa Bisericii, valorile creştine şi mesajul Evangheliei în societate, pentru binele comun”, a transmis președintele.

Credincioșii catolici au așteptări mari de la noul conducător. Este prima înscăunare după 1989.

Prin această celebrare, ÎPS Aurel Percă ia în primire canonică Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, pe care o va conduce de acum înainte ca arhiepiscop mitropolit.

Monseniorul Ioan Robu, căruia Papa Francisc i-a acceptat renunţarea la oficiul de arhiepiscop mitropolit de Bucureşti după ce a ajuns la vârsta canonică de 75 de ani, va deveni arhiepiscop mitropolit emerit.

Citeste si...  Ştefan Florescu (PMP): Minciunile “gogonate” ale primarului Mutu depășesc limita bunului simţ!

La eveniment vor participa câteva mii de credincioşi şi peste 200 de preoţi, doi cardinali, 24 de episcopi catolici, autorităţi civile şi politice, reprezentanţi ai ambasadelor şi cavaleri ai Ordinului de Malta.

De asemenea, vor fi prezenţi ÎPS Nifon al Arhiepiscopiei Târgoviştei din partea Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Hagopian Datev, episcop al Arhiepiscopiei Armene din România, dr. Daniel Zikeli – episcop-vicar al Bisericii Evanghelice C.A. din România şi Aurel Vainer – preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Papa Francisc a acceptat la 21 noiembrie 2019 renunţarea monseniorului Ioan Robu la oficiul de arhiepiscop mitropolit de Bucureşti şi l-a numit la conducerea Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti pe monseniorul Aurel Percă, până atunci episcop auxiliar în Dieceza de Iaşi.

În această perioadă, de la data numirii şi până la luarea în primire a Arhidiecezei de către noul arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, din voinţa Sfântului Părinte, Arhidieceza a fost condusă de ÎPS Ioan Robu, ca administrator apostolic.

Noul arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, monseniorul Aurel Percă, are 68 de ani şi s-a născut la Săbăoani, în judeţul Neamţ. Este preot din 1979 şi a fost consacrat episcop în 1999, în noua Catedrală romano-catolică din Iaşi, monseniorul Ioan Robu fiind unul dintre episcopii consacratori. Deviza sa episcopală este „In caritate radicati et fundati! – „Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în iubire”, fiind luată din Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Efeseni (3,17).