Life, Stiri

Brânzeturile: benefice sau dăunătoare sănătăţii?

De ce unele brânzeturi ne pot face rău?!

branzeturi

Brânza, în general, nu prea lipseşte din frigiderele noastre. Fie că preferăm brânza telemea românească, sau, dimpotrivă, suntem iubitori de brânzeturi fine franţuzeşti, sub o formă sau alta o folosim în alimentaţie sau măcar ne ajutăm de ea la prepararea salatelor, a legumelor gratinate, ori a cunoscutelor macaroane cu brânză.

Ce nu stim, insa, este ca nu toate tipurile de branza sunt aducatoare de “plusuri” in organismul nostru. Da, teoretic sunt produse lactate, insa unele chiar fac rau, in timp ce altele sunt furnizori importanti de elemente nutritive.

Branzeturile topite

Le gasim sub forma de triunghiuri sau sub forma de batoane. Au gust bun, copiilor le plac, de multe ori inlocuiesc untul din sendvisuri, fiindca sunt mai gustoase. Doar ca branza topita contine asa numitele “saruri de topire”, cum le numesc specialistii in chimie alimentara. Nu e nimic natural in aceste saruri, sunt 100% chimicale.

Branza telemea

Fie de vaca sau de oaie, telemeaua este o branza buna si hranitoare. Insa depinde de locul din care o cumparam. Cea mai buna telemea de oaie, de exemplu, o cautam in piete, la tarani, sau – cu putin noroc – chiar la munte, la stana. Singura problema o reprezinta igiena acestor stane, precara, de cele mai multe ori.

Branzeturile frantuzesti sau “cu mucegai”

Sunt branzeturi cu continut mare de grasime, dar si cu aport mare de calciu, totodata. Mucegaiul din ele este un mucegai nobil, cu rol benefic pentru organism. Deci, nu va temeti de el! Este obtinut prin depozitare in anumite conditii de umiditate si temperatura, 100% naturale.

Parmezanul

Noi il numim generic “parmezan”, insa italienii fac diferenta clara intre mai multe tipuri. Este unul dintre cele mai sanatoase tipuri de branza din lume, cu cel mai mare aport de calciu. Nu intamplator pediatrii italieni il recomanda zilnic in dieta copiilor. Nu si in dieta celor care vor sa slabeasca, insa. Are si aport mare de grasime, insa este un tip de branza obtinut 100% natural, invechit luni intregi in conditii speciale de depozitare. In Romania, are dezavantajului pretului destul de ridicat.

branza1

Branza de vaci

Sanatoasa si dietetica, branza de vaci este ideala in dieta persoanelor preocupate de silueta. Atentie, insa, la branza de vaci cumparata din comert. Ea contine, de cele mai multe ori, “guma guar” sau agenti de ingrosare, deci, din nou chimicale, care trebuie evitate pe cat posibil. Mai bine o preparati acasa, din lapte si iaurt.

Cascavalul

In general, are un continut ridicat de grasimi. Cand il alegeti, fiti atenti la felul in care arata cascavalul: el nu trebuie sa semene cu o guma sau cauciuc, trebuie sa fie mai tare, sa opuna o usoara rezistenta la taiat. Desigur, pretul cascavalului este un indiciu al calitatii.

 

blank