Actualitate, Stiri

Bombardarea Siriei se amână

Obama nu a decis încă nimic, iar Marea Britanie aşteaptă dovada existenţei armelor chimice

Marea Britanie şi-a schimbat poziţia asupra Siriei miercuri, declarând că trebuie să vadă rezultatele inspectorilor de arme chimice prezentate Consiliului de Securitate al ONU înainte de a răspunde militar şi că parlamentul britanic ar trebui să voteze în această chestiune de două ori, notează agenţia Reuters.

siria_turcia_33397900_35556300-1Barack Obama a declarat miercuri că nu a luat încă o decizie asupra reacţiei americane la utilizarea armelor chimice în Siria, dar că ea ar fi destinată să descurajeze regimul să le folosească din nou.

Asigurând că ţara sa a tras concluzia că responsabilitatea aparţine guvernului lui Bashar al-Assad în atacul chimic mortal de săptămâna trecută din apropiere de Damasc, preşedintele american a respins de asemenea implicarea directă a ţării sale în războiul civil sirian, într-un interviu la postul public de televiziune PBS, citat de AFP.

„Nu am luat încă o decizie” asupra unei acţiuni în Siria, a declarat preşedintele, în primele sale comentarii publice făcute după vinerea trecută pe această temă.

În timpul weekendului, în timp ce ieşeau la iveală detaliile atacului care ar fi făcut sute de morţi, Statele Unite au înăsprit considerabil tonul împotriva Siriei, până la punctul că o intervenţie armată, ca tiruri de rachete de croazieră contra echipamentelor sau simbolurilor puterii lui Bashar al-Assad, pare acum probabilă pe termen scurt.

Cu toate acestea, preşedintele Obama a respins ideea unei intervenţii americane destinată să sprijine rebeliunea, în timp ce puterea siriană se confruntă cu o revoltă populară declanşată la începutul anului 2011. Aceasta s-a militarizat şi a degenerat într-un război civil ce a făcut peste 100.000 de morţi potrivit ONU.

Un „angajament militar direct” al Statelor Unite în războiul civil „nu ar fi benefic situaţiei de pe teren”, a estimat el.

Ideea de bază a reacţiei Statelor Unite şi aliaţilor lor ar fi, a explicat el, ca guvernul sirian „să primească un mesaj suficient de puternic că ar fi mai bine să nu încerce din nou”.

Marea Britanie a refuzat anterior să spună dacă ar aştepta un raport al ONU înainte de a lansa o acţiune militară şi a sugerat că parlamentul britanic ar trebui să obţină, joi, doar un vot asupra unei acţiuni militare.

Dar, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut mai mult timp pentru ca inspectorii să-şi finalizeze munca, Rusia a declarat că este prematur pentru o rezoluţie la ONU, iar liderul Partidului Laburist britanic de opoziţie Ed Miliband a spus clar că partidul său vrea dovezi sigure că guvernul sirian a folosit arme chimice, precum şi un al doilea vot parlamentar.

„Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite ar trebui să aibă posibilitatea imediat să ia în considerare acest raport /al inspectorilor/ şi… toate eforturile ar trebui făcute pentru a asigura o rezoluţie a Consiliului de Securitate ce sprijină acţiunea militară înainte ca orice astfel de acţiune să fie întreprinsă”, se afirmă într-o copie a unei moţiuni a guvernului britanic ce va fi dezbătută în parlament joi.

Primul ministru David Cameron a declarat mai devreme miercuri că Marea Britanie va depune un proiect de rezoluţie în Consiliul de Securitate ce condamnă presupusele atacuri cu arme chimice ale forţelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi autorizează „măsuri necesare”.

Consiliul Naţional de Securitate britanic a susţinut de asemenea în unanimitate acţiunea. Într-un amendament depus de laburişti, aceştia declară că vor sprijini acţiuni militare doar dacă membrii Consiliului de Securitate al ONU văd înainte raportul inspectorilor, printre alte condiţii.

 

blank