Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) în legătură cu modificarea legii care interzice organizarea referendumului la aceea dată cu desfășurarea alegerilor europarlamentare, informează Administrația Prezidențială. Este vorba despre legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală care a fost transmisă de Parlament pentru promulgarea de către președintele Klaus Iohannis la finalul lunii decembrie a anului trecut.

Inițial, judecătorii Curții Constituționale dăduseră termen pentru judecarea acestei sesizări în data de 6 martie, dar acum au schimbat termenul și acesta este 27 februarie.

Dacă va avea câștig de cauză, Klaus Iohannis poate convoca un referendum pe tema justiției odată cu alegerile europarlamentare. De menționat faptul că în jurisprudența CCR se regăsesc decizii care permit organizarea unui referendum odată cu alegerile regulate.

Citeste si...  Iata de ce nu a primit Kovesi grad de procuror general

Schimbarea datei de judecare la CCR ar putea face posibil ca decizia să vină în timp util, în așa fel încât președintele să poată organiza un referendum în luna mai, odată cu alegerile europarlamentare.

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat în ianuarie 2017 procedura pentru organizarea referendumului privind Justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă. „Marţi, 24 ianuarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, anunţa Administraţia Prezidenţială. Pe 13 februarie 2017, Parlamentul vota, în unanimitate, avizarea referendumului propus de președinte.