Life

Boli si tulburari des intalnite ale vederii

Multe boli de ochi nu au simptome precoce. Acestea pot fi nedureroase si este posibil sa nu observi nicio schimbare a vederii pana cand boala nu a devenit destul de avansata.

Cea mai buna modalitate de a iti proteja vederea este prin examinari periodice profesionale. Desigur, intre examinari, daca observi o schimbare a vederii sau crezi ca ochiul a fost ranit in vreun fel, este important sa contactezi imediat oftalmologul. Iata unele dintre cele mai des intalnite probleme cu vederea.

Degenerare maculara legata de varsta

Degenerarea maculara legata de varsta (AMD) este tulburarea fizica a centrului retinei numita macula.

Ochi bulbucati

Ochii bombati, sau proptoza, apar atunci cand unul sau ambii ochi ies din orbite din cauza leziunilor care ocupa spatiu, cum ar fi umflarea muschilor, grasime si tesuturi formate in spatele ochiului.

Cataracta

Cataracta este o forma degenerativa, in care lentila devine treptat opaca si vederea este incetosata. Cataracta este remediata in general prin transplant de cristalin. In urma operatiei, pacientul isi recupereaza complet vederea in cel mai scurt timp.

Cataracta la bebelusi

In cazuri rare, copiii dezvolta cataracta in primii ani de viata. Cu cat este depistata mai din timp problema, cu atat pot fi eliminate mai usor efectele.

Retinita CMV

Retinita CMV este o infectie grava a retinei care afecteaza adesea persoanele cu SIDA (sindromul imunodeficientei dobandite) si care poate afecta si persoanele cu alte tulburari imune. In aceasta situatie, o vizita urgenta la medicul oftalmolog este unica si cea mai buna solutie. De cele mai multe ori sunt recomandate tratamente cu antibiotice sau picaturi pentru a elimina rapid simptomele.

Orbire cromatica

Orbirea cromatica nu este o orbire in adevaratul sens al cuvantului si se refera doar la incapacitatea ochiului de a mai vedea culorile. Cele mai multe persoane care sufera de aceasta problema pur si simplu nu vad corect nuantele si nu le pot asocia. Tot ce trebuie sa faci daca ai aceasta problema este sa vizitezi medicul oftalmolog pentru ca doar el va putea determina cauza si va putea propune un tratament corespunzator.

Strabism

Ochii incrucisati (sau strabismul) apar atunci cand ochii unei persoane nu sunt capabili sa se alinieze aceluiasi punct in acelasi timp si par a fi nealiniati sau indreptati in directii diferite. In general, cauza este un muschi al unuia dintre ochi sau al ambilor ochi mai slabit. In aceasta situatie se pot aplica corectii chirurgicale sau metode clasice pentru corectarea vederii. Persoanele care sufera de strabism de cele mai multe ori vad bine insa ochii nu se aliniaza corect. Sunt si situatii in care apare campul vizual suprapus sau alte probleme, si cand un ochi nu vede bine sau nu vede deloc. Aceasta problema poate fi corectata inca din primele luni de viata.

Edem macular diabetic

Edemul macular diabetic, DME, este cauzat de acumularea de lichide in macula. Pacientii cu DME, de obicei, au o vedere incetosata, care poate fi severa. Afectiunile precum diabetul afecteaza in timp toate organele, ceea ce inseamna ca este recomandat ca boala sa fie bine tinuta sub control. Anumite complicatii generate de diabet pot cauza orbire. Din acest motiv, este recomandata o dieta corespunzatoare si suficienta miscare pentru a evita genul acesta de complicatii.

Luminile si petele mobile in campul vizual

Aceste elemente sunt mici pete sau nori care se misca in campul tau vizual – mai ales atunci cand te uiti la un fundal luminos si simplu, precum un perete gol sau un cer albastru fara nori. Aceste simptome sunt normale in anumite situatii, insa atunci cand problema persista, este momentul unei vizite la oftalmolog.

Glaucom

Glaucomul apare atunci cand acumularea de lichid in ochi creeaza presiune, daunand nervului optic. Nu exista nicio metoda prin care sa fie prevazuta aparitia glaucomului, desi exista factori genetici care predispul corpul la o astfel de afectiune. Sunt mai predispusi la glaucom, cei care fumeaza, consuma alcool sau persoanele cu istoric in familie.

Keratoconusul

Cand corneea din fata ochiului, care in mod normal este rotunda, devine subtire si are forma de con, apare aceasta boala foarte deranjanta pentru pacient. In acest caz, vederea poate fi afectata, iar aplatizarea corneei la loc se obtine de obicei prin metode chirurgicale, deloc invazive.

Ochiul lenes

Cunoscuta in mod obisnuit ca ochiul lenes, ambliopia este o vedere slaba la un ochi care nu beneficiaza de o utilizare adecvata in timpul copilariei timpurii. Pentru aceasta problema a ochilor, specialistii vor recomanda diverse stimulente care sa faca cei doi ochi sa se sincronizeze. Exista atat metode clasice si de durata, cat si metode chirurgicale.

Vederea diminuata

Ori de cate ori ochelarii obisnuiti sau lentilele de contact nu produc o vedere clara, inseamna ca ai o vedere diminuata. Sunt persoane care se nasc cu o vedere mai slaba si in general o astfel de problema poate fi corectata chirurgical, atunci cand tratamentele clasice nu dau rezultatele dorite.

Hipertensiune arteriala

Hipertensiunea arteriala este o crestere a presiunii la nivelul ochiului care depaseste intervalul considerat normal. Daca ai aceasta problema, tratamentele pentru diminuarea tensiunii oculare sunt cele mai recomandate, insa trebuie sa fie administrate sub indrumarea medicului.

Dezlipire de retina

Cand retina se detaseaza, membrana sensibila la lumina din partea din spate a ochiului se separa de tesutul nervos si de vasele de sange de sub ea. In momentul in care vezi puncte si zone luminoase alternand cu zone incetosate, este recomandat sa vizitezi specialistul. Aceasta problema se remediaza in cele mai multe cazuri chirurgical.

Rasucirea pleoapelor

Uneori, pleoapele pur si simplu se rasucesc generand un disconfort maxim.  Vederea nu este afectata insa problema poate genera iritatii la nivelul ochilor. Aceste rasucuri sunt miscari involuntare ale pleoapelor care se intampla in unul din ochi sau chiar in ambii. Spasmele musculare minore pot cauza astfel de rasuciri.

Uveita

Uveita este inflamatia din interiorul ochiului, afectand in mod specific una sau mai multe dintre cele trei parti ale ochiului care alcatuiesc uveea.

Acestea sunt cele mai comune afectiuni ale ochilor. Daca te regasesti in simptomele anterior mentionate este momentul sa vizitezi medicul specialist pentur a obtine tratament.

blank