Chiriţoiu
Featured, Social

Bogdan Chiriţoiu poți plăti mai puțin la energia electrica dacă schimbi furnizorul?

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a explicat pentru Agerpres ce pot face consumatorii români de energie electrică pentru a plăti mai puţin de la 1 ianuarie, fără să fie nevoiţi să îşi schimbe furnizorul.

„Odată cu liberalizarea activităţii de furnizare a energiei electrice către clienţii casnici, este foarte important ca toţi consumatorii să încheie contracte pe piaţa concurenţială, fie cu furnizorul actual, fie cu alt furnizor.

Bogdan Chiriţoiu poți plăti mai puțin la energia electrica dacă schimbi furnizorul?

Consumatorilor casnici care nu optează pentru o ofertă concurenţială li se va furniza în continuare energie electrică, în regim de serviciu universal, în condiţii care ar putea fi însă mai puţin avantajoase decât cele din ofertele concurenţiale”, a declarat Chiriţoiu pentru Agerpres. Acesta a dat exemplul facturilor la gaze, care au scăzut pentru cei care au încheiat contracte noi.

„Va amintiţi că în iulie, când s-a liberalizat activitatea de furnizare a gazelor naturale către clienţii casnici, am atras atenţia că se pot plăti facturi mai mici cu până la 150 lei pe lună de iarnă în cazul în care consumatorii casnici schimbă furnizorul sau contractul. Similar este şi pe piaţa energiei electrice: consumatorii trebuie să se informeze, să compare preţurile şi condiţiile contractuale ofertelor concurenţiale şi să aleagă oferta pe care o consideră a fi cea mai bună”, a arătat oficialul Concurenţei.

Bogdan Chiriţoiu poți plăti mai puțin la energia electrica dacă schimbi furnizorul?

Acesta a mai spus că reprezentanţii instituţiei pe care o conduce vor fi foarte atenţi la modul în care decurge procesul de liberalizare, astfel încât să preîntâmpine eventuale acţiuni de blocare a migraţiei clienţilor către alţi furnizori.

„Acţiunile de monitorizare a pieţelor de energie electrică şi gaze naturale vor continua în perioada următoare şi vom interveni prin utilizarea tuturor instrumentelor legale pe care le avem la dispoziţie, în principal prin investigarea cazurilor de abuz de poziţie dominantă şi a înţelegerilor anticoncurenţiale.

De asemenea, vom continua colaborarea cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, pentru a preîntâmpina eventualele comportamente incorecte ale furnizorilor de energie electrică”, a completat preşedintele Consiliului Concurenţei. De la 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată, iar ANRE nu va mai stabili preţurile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal.

Consumatorii fie rămân cu actualele contracte, la preţuri de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă. Cei care nu îşi schimbă contractul pot plăti şi cu 26% mai mult din ianuarie Asociaţia Energia Inteligentă a remarcat şi că preţurile la energia electrică pentru consumatorii care nu-şi schimbă furnizorii vor creşte, după momentul liberalizării şi cu 23% faţă de preţul plătit aceluiaşi furnizor în luna decembrie 2020, lucru despre care ANRE nu a pomenit niciun cuvânt.

„ANRE afirma că nu este obligatoriu ca un consumator să-şi schimbe furnizorul de a 1 ianuarie 2021, uita însă să spună ca orice zi după această data înseamnă un cost mai mare pentru consumator şi un câştig nejustificat pentru furnizor. Legea 123/2012 cu modificările şi completările ulterioare stabileşte, la art 55, alin 1 că furnizorii de ultimă instanţă (cei care vor furniza energie electrică consumatorilor casnici urmare a demersuriulor ANRE de la 1 ianuarie 2021) sunt obligaţi să asigure furnizarea de energie electrică la preţuri rezonabile”, se arată în documentul trimis autorităţilor.

Potrivit asociaţiei, toţi consumatorii abonaţi acum la cei 8 furnizori de energie electrică din ţară care nu îi vor schimba de la 1 ianuarie vor plăti facturi cu 13% până la 26% mai scumpe. Astfel, „diferenţa între preţul pe care-l vor plăti consumatorii de la 1 ianuarie 2021 la actualul furnizor de energie electric (dacă nu au optat pentru piaţa concurenţială) faţă de preţul existent în decembrie 2020 la consumatorii casnici din diferite zone din ţară este de 15% la Muntenia Nord, de 14% la Transilvania Nord, de 17% la Transilvania Sud, de 18% la E Distribuţie Dobrogea (ENEL), de 26% la E Distribuţie Banat (ENEL), de 23% la e Distribuţie Muntenia (ENEL), 13% la EON şi 17% la CEZ”.



blank