Bogdan Aurescu: despre situația dintre Armenia și Azerbaidjan: Facem apel la reluarea dialogului politic
Actualitate, Featured

Bogdan Aurescu: despre situația dintre Armenia și Azerbaidjan: Facem apel la reluarea dialogului politic

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că situația tot mai tensionată dintre Armenia și Azerbaidjan este „tulburătoare”, iar România face apel la reluarea dialogului politic pentru identificarea unor soluții pașnice.

Declarația oficialului Bogdan Aurescu de la București vine în contextul în care, duminică, Armenia a anunțat că a declarat legea marțială și a mobilizat Armata, ca urmare a unor confruntări cu forțele azere în regiunea disputată Nagorno-Karabah.

„Evoluţia situaţiei dintre Armenia şi Azerbaidjan, pe linia de contact, este tulburătoare. România face apel către ambele părţi pentru dezescaladarea conflictului şi pentru reluarea dialogului politic, în scopul de a găsi soluţii exclusiv prin mijloace paşnice, în cadrul legii internaţionale”, a scris, duminică, pe Twitter, ministrul Bogdan Aurescu.

Situație tot mai tensionată între Armenia și Azerbaidjan
Autoritățile din Armenia au declarat legea marțială și au dispus mobilizarea totală a Armatei, ca urmare a unor confruntări produse în regiunea Nagorno-Karabah, disputată cu Azerbaidjanul.

Anunțul în acest sens a fost făcut duminică de către premierul Armeniei, Nijol Pashinyan.

Ministerul armean al Afacerilor Externe a anunțat pe site-ul său că Yerevanul va lua toate măsurile pentru a asigura securitatea poporului armean.

„Condamnăm ferm agresiunea conducerii politico-militare a Azerbaidjanului împotriva Republicii Artsah (Nagorno-Karabah, n.red.). Partea armeană va acţiona cu încredere cu toate capacităţile sale pentru a asigura securitatea poporului din Artsah şi pentru a furniza răspunsul politic şi militar adecvat. Conducerea politico-militară a Azerbaidjanului poartă deplina responsabilitate pentru consecinţele agresiunii sale”, a anunțat Ministerul de Externe armean pe site-ul său.

Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, în mod frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre cele două țări.

Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan cu privire la regiunea Nagorno-Karabah a provocat îngrijorare în rândul statelor occidentale, întrucât ar putea spori instabilitatea din regiunea Caucazului, zonă tranzitată de importante conducte de petrol și gaze naturale.

Ministerul Apărării de la Yerevan a anunțat că Armata armeană a doborât două elicoptere și trei drone azere, însă informația a fost infirmată de către autoritățile de la Baku.


blank