Economic, Stiri

Bogaţii şi săracii Europei. Cât de jos este România

Eurostat ia Nord-Estul României ca punct de reper în ceea ce priveşte produsul intern brut în rândul statelor membre. Este regiunea cu cel mai mic PIB pe cap de locuitori din UE. Spre comparaţie, locuitorii din centrul Inner London, o regiune a Marii Britanie, consemnează un PIB de 11 ori mai mare.

oameni_multi_pe_strada_95663000_24803900_95917300

Nord-Estul României este regiunea cu cel mai mic produs intern brut pe cap de locuitor din UE 28, potrivit unui studiu al Eurostat publicat recent. Ţara noastră devine astfel un punct de referinţă în statistica europeană, în opoziţie cu Inner London, o regiune a Marii Britanie, unde locuitorii consemnează cel mai mare PIB. Cu un an în urmă, regiunea cu cel mai nic PIB  per capita din UE era Severozapaden din Bulgaria.  „PIB pe cap de locutor variază de la 321% peste media europeană  (100 ) în Inner london până la 29% în Nord-Estul României. PIB-ul pe cap de locuitor în Inner London este de peste 11 ori mai mare decât în Nord-Estul României”, se arată în studiul Eurostat. Potrivit studiului, interpretarea acestor informaţii trebuie însă să ţină cont şi de faptul că PIB-ul, calculat în raport cu numărul de locitori, este influenţat şi de fluctuaţiile de navetişti care, în număr mare, ridică nivelul economic al unei zone mai mult decât ar putea-o face doar locuitorii zonei. PIB-ul măsoară întreaga activitate economică dintr-o zonă.

Studiul Eurostat a fost realizat pe baza datelor aferente anului 2011 luându-se în calcul şi paritatea puterii de cumpărare (PPS). S-a pornit astfel de la 100. Altfel spus, dacă indexul unei ţări este peste 100, atunci PIB-ul din acea ţară este peste media europeană şi viceversa.

În 2011, PIB-ul total al statelor membre (UE 28) se cifra la 12.712 miliarde de euro.

Unde sunt bogaţii Europei

În afară de Inner London, regiunile europene unde există cele mai mari PIB-uri pe cap de locuitori sunt Luxemburg, o parte a Belgiei, Slovacia, Franţa, Suedia şi Cehia.  „Este posibil ca în fiecare dintre aceste regiuni, la nivelul ridicat al PIB-ului să contribuie afluxurile de capital generate de entităţi care nu îşi au originea în regiunile respective, ca de exemplu  multinaţionalele concentrate în acele zone”, mai explică analiştii Eurostat.

Potrivit acestorta, PIB mare pe cap de locuitor se înregistrează şi în zonele urbane dezvoltate precum Hamburg şi regiunea Oberbayern din Germania sau Groningen, care este un orăşel universitar din Nord-Estul Olandei.

blank