Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, a anunțat că BNR a redus prognoza de inflaţie pentru 2020 la 3%, de la 3,1%, cât era estimarea anterioară. Însă, pentru 2021, se prevezionează o inflație în creștere, până la 3,2%. „Rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată a reintra în interiorul intervalului din jurul ţintei începând cu T1 2020 (2,8 la sută), pe fondul epuizării efectelor şocurilor de ofertă din anul 2019.Ulterior se va plasa pe o traiectorie ascendentă, imprimată de presiunile de la nivelul inflaţiei de bază, dar va rămâne în interiorul intervalului ţintă”, arată BNR.

Conform guvernatorului, cererea de consum a rămas robustă, pe fondul creșterilor salariale și a creditării. ”O parte din consum a alimentat deficitul balanței comerciale. Crește și creditul de consum- bancherii se uită la capacitatea de plată a solicitanților și vazând creșteri salariale acordă mai ușor împrumutul. Mișcarea ascendentă a cursului de schimb în prima parte a ultimului trimestru, a fost urmată de o stabilizare în perioada recentă”, a declarat Isărescu.

Citeste si...
Avertisment ALARMANT! BNR pregăteşte marea decizie - Inflaţia va ajunge la 7% în toamna acestui an

Printre potențialele cauze de abatere a inflației, oficialul BNR a enunțat evoluțiile pe plan extern, măsuri fiscale marcate de incertitudini privind momentul și modul de aplicare, configurația politicii fiscale în contextul unui an electoral, eventualitatea declanșării procedurii de deficit excesiv, insuficiența și necorelarea ofertei de forță de muncă cu cererea. ”Ce ne îngrijorează pe noi sunt deficitele gemene. Nu orice derapaj fiscal poate fi corectat de Banca Centrală”, a mai spus Isărescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.