BNR nu susține proiectul de lege privind protecția consumatorilor la riscul valutar în contractele de credit, se arată într-un răspuns al băncii naționale semnat de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu.

Inițiativa legislativă aparține PSD, iar legea a trecut de Senat și este în prezent la Camera Deputaților.

BNR atenționează că legislația națională a adoptat la finele anului 2016 mecanismul dedicat riscului valutar în contractele de credit prevăzut de legislația UE. Mecanismul are dublă valență, pentru că impune creditorilor practicarea unui regim de prevenire și avertizare a solicitaților de credit asupra riscurilor specifice și obligă băncile să convertească în monedă națională creditul, la cererea clientului, oricând pe parcursul contractului, la cursul de schimb de la data solicitării.

Citeste si...
Schimbare majoră la Facebook. Uite cum poți face bani pe reţeaua de socializare

BNR consideră că proiectul legislativ încalcă drepturi constituționale și principii fundamentale de drept și va crește incetitudinea legislativă în domeniul financiar – bancar.

Proiectul, inițiat de senatorul Cătălin Zamfir, a fost avizat favorabil de Consiliul Economic și Social și de Consiliul Legislativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.