BNR a stabilit la cât se ridică datoriile românilor la banci
Economic, Featured

BNR a stabilit la cât se ridică datoriile românilor la banci

După ce am atins noi vârfuri ale datoriei externe, iar politicienii se acuză reciproc de cheltuirea iresponsabilă a banilor publici, BNR a stabilit gradul de îndatorare a românilor.

BNR a stabilit la cât se ridică datoriile românilor la banci

La sfârşitul primului semestru din acest an, populaţia din România avea o îndatorare totală de aproximativ 165,2 mld. lei (34,3 mld. euro). Suma este mai mare cu 8,7 mld. lei, respectiv cu 5,5% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, după cum reiese din datele BNR transmise de Mediafax.

Îndatorarea companiilor a făcut într-un an un salt de doar 2,3 mld. lei, respectiv de 1,1% comparativ cu prima jumătate a anului 2019, ajungând la 208,6 mld. lei (43,3 mld. euro).

Datoria totală a populaţiei şi companiilor a ajuns la sfârşitul primului semestru din 2020 la 373,8 mld. lei, fiind cu 11 mld. lei, respectiv cu 3% peste nivelul perioadei similare din 2019.

Datoria totală a populaţiei, în jur de 16% din PIB

Raportată la produsul intern brut (PIB), datoria totală a populaţiei a oscilat în jurul a 16%. În acest timp, ponderea datoriei companiilor în PIB este de circa 20%, iar datoria cumulată retail şi corporate reprezintă aproximativ 36% din PIB.

Ascensiunea îndatorării românilor a fost influenţată în ultimii ani de majorarea creditării bancare, care reprezintă cea mai mare parte a îndatorării populaţiei, potrivit ZF. Creditele noi de consum şi ipotecare luate de populaţie de la bănci, în lei şi în euro, au ajuns în primul semetru al anului 2020 la 15,6 mld. lei.

Ca şi în anii anteriori, românii s-au împrumutat în primaparte a anului, în special pentru consum. Volumul total al cre¬ditelor noi de consum, în lei şi în euro, a depăşit 8,9 mld. lei în primul semestru din 2020, fiind cu 2,3 mld. lei, respectiv cu 20,3% sub nivelul creditelor retail noi în lei şi euro de anul trecut.

La creditele ipotecare retail noi, în lei şi în euro, volumul a depăşit 6,7 mld. lei în primele şase luni ale anului în curs, fiind cu 947,6 mil. lei, respectiv cu 16,4% peste perioada similară din 2019.


blank