Featured, IT&C

Blocarea unei aplicații din Franţa a preîntâmpinat 200 de potențiale crime

Sute de persoane au fost arestate preventiv în mai multe ţări europene în cursul unei operaţiuni lansate de autorităţile din Franţa pentru blocarea unui sistem criptat de telecomunicaţii utilizat de grupuri infracţionale, informează cotidianul Financial Times.

În cursul operaţiunii au fost confiscate substanţe interzise, arme, vehicule şi milioane de euro în numerar.

Agenţia britanică pentru combaterea infracţionalităţii a comunicat că operaţiunea Jandarmeriei din Franţa pentru blocarea serviciului criptat de mesagerie EncroChat a dus la arestarea a 764 de persoane în ultimele zile, inclusiv membri corupţi ai forţelor de ordine, fiind confiscate 77 de arme şi evitate 200 de potenţiale crime plănuite prin această aplicaţie.

În Olanda, care a cooperat cu autorităţile franceze în investigaţie prin intermediul agenţiilor Europol şi Eurojust, Poliţia a anunţat arestarea a peste 100 de suspecţi, confiscarea a sute de tone de droguri şi închiderea a 19 laboratoare pentru producerea stupefiantelor. Poliţia olandeză a confiscat şi 20 de milioane de euro, în timp ce în Marea Britanie a fost confiscată suma de 54 de milioane de lire sterline (59,9 milioane de euro).

„Jandarmii din cadrul Centrului pentru combaterea criminalităţii organizate au avut un succes tehnologic: decriptarea unei cantităţi substanţiale de comunicaţii codificate prin serviciul EncroChat. Rezultatul: a fost posibilă arestarea a sute de persoane care au legături cu grupuri infracţionale din lume, prin interceptări telefonice posibile datorită jandarmilor specializaţi în acţiuni cibernetice”, a comunicat Jandarmeria din Franţa, scrie Mediafax.

Procurorii din Franţa nu au oferit informaţii despre numărul suspecţilor arestaţi, precizând că operaţiunea este încă în curs.

Autorităţile britanice au anunţat că Operaţiunea EncroChat, denumită în Marea Britanie Operaţiunea Venetic, a fost cea mai amplă acţiune de până acum contra grupurilor de crimă organizată.

Procurorii din Franţa au declarat că au iniţiat acţiunile pentru decriptarea comunicaţiilor efectuate prin această aplicaţie din 2017. Investigatorii au putut accelera activităţile după ce au primit fonduri europene la începutul anului 2019.

Aplicaţia EncroChat funcţiona utilizând servere din Franţa.

Autorităţile franceze au precizat că 90% dintre utilizatorii EncroChat erau infractori. Dispozitivele de emisie-recepţie costau 1.000 de euro, iar contractul de utilizare era de 1.500 de euro pe şase luni.

Potrivit autorităţilor britanice, nu există dovezi că serviciul de telecomunicaţii era utilizat de alte persoane în afară de infractori. În Marea Britanie au fost arestaţi şi „oficiali din cadrul agenţiilor de aplicare a legii” în cursul operaţiunii.

 

blank