Promo

Blefaroplastia: în ce constă operația de corectare a pleoapelor căzute

Multe persoane au pleoape căzute fie din cauza geneticii, fie din cauza înaintării în vârstă. Pe măsură ce îmbătrânim, lăsarea pleoapelor este inevitabilă, chiar și cu o îngrijire corespunzătoare a tenului și ochilor. Mușchii de la acest nivel slăbesc și încep să se acumuleze grăsimi care trag în jos atât pleoapa superioară, cât și pleoapa inferioară. De aici rezultă acel aspect de pungi sub ochi, asociate cu sprâncene și pleoape superioare căzute, dar și cu riduri. Din fericire, există proceduri care rezolvă această problemă estetică întâlnită la multe persoane, mai ales, după o anumită vârstă. Blefaroplastia este intervenția care corectează pleoapele căzute. Iată ce presupune corectarea pleoapelor căzute prin blefaroplastie.

Când este indicată blefaroplastia?

Blefaroplastia este potrivită persoanelor adulte și sănătoase care își doresc îmbunătățirea aspectului estetic al ochilor. Intervenția poate trata:

  • pleoape superioare și inferioare căzute

  • pleoape superioare și inferioare largi sau umflate (pungi sub ochi)

  • riduri pe pleoape

  • exces de piele sau de țesut adipos (grăsime) la nivelul pleoapelor

Când este contraindicată blefaroplastia?

Totuși, nu oricine își dorește o îmbunătățire a esteticii ochilor poate și beneficia de această procedură. Uneori, blefaroplastia este contraindicată, cum ar fi în cazul persoanelor cu:

  • afecțiuni ale ochilor (glaucom, sindromul de ochi uscat)

  • diabet zaharat

  • boli cardiovasculare

  • afecțiuni tiroidiene (cum ar fi hipertiroidia)

Este important să discuți cu medicul, pentru a afla dacă poți sau nu poți face această procedură.

Înainte de procedură

Înaintea procedurii, ai nevoie de o consultație efectuată de către medicul estetician și de către oftalmolog. Poate fi nevoie și de efectuarea unor analize de laborator și investigații medicale. Înainte de procedură, este important ca pacientul să renunțe la fumat pentru câteva săptămâni, deoarece acest viciu crește timpul de vindecare. De asemenea, acesta trebuie să evite administrarea medicamentelor anticoagulante (aspirina, warfarina, naproxen, ibuprofen) și a suplimentelor alimentare care ar putea favoriza hemoragiile. Medicul îți va spune pentru cât timp înainte de procedură trebuie să renunți la administrarea acestor substanțe. În ziua intervenției, trebuie să fii însoțit de o rudă sau un prieten, pentru că nu vei putea conduce imediat după operație. De asemenea, o să ai nevoie de cineva care să te ajute acasă, următoarele 24-48 de ore după externare. În ziua operației, nu trebuie să mănânci și să bei.

În ce constă procedura?

Procedura este personalizată în funcție de fiecare pacient și de rezultatele dorite. Înainte de procedură, medicul îți poate face o simulare 3D-4D a rezultatului. Procedura propriu-zisă durează 1-2 ore și este efectuată, de obicei, sub anestezie locală. Pentru blefaroplastie, nu este necesară spitalizarea. Intervenția presupune realizarea unor incizii la nivelul pleoapelor inferioare sau superioare (în funcție de rezultatul dorit). Medicul va înlătura pielea în exces, va extrage grăsimea excesivă sau va remodela ori muta grăsimea, astfel încât să modifice aspectul pleoapelor. De asemenea, acesta poate apela și la repoziționarea mușchilor de la acest nivel.

Perioada post-operatorie

După intervenție, ochii vor fi bandajați. Pleoapele vor fi inflamate, vor sângera și vor dezvolta vânătăi. Din acest motiv, în primele 24-48 de ore, pacientul/pacienta trebuie să mențină o poziție verticală a capului și să aplice gheață. Totuși, se recomandă menținerea capului într-o poziție mai sus decât corpul, în prima săptămână după intervenție. Pot apărea dureri ușoare care pot fi combătute cu ajutorul medicației. Pacientul poate să mai experimenteze vedere încețoșată sau dublă, disconfort sau lăcrimare excesivă. Abia, după 2-3 zile, pacientul poate citi și privi la televizor.

Vindecarea inciziilor durează, în general, 5-10 zile. După această perioadă, cei mai mulți pacienți pot reveni la activitatea profesională. Se recomandă purtarea ochelarilor de soare timp de câteva săptămâni după intervenție, deoarece pacientul poate avea în continuare un disconfort la nivelul ochilor. Activitățile fizice intense trebuie evitate timp de 3 săptămâni.

Rezultatele finale pot fi observate după câteva săptămâni de la intervenție și pot dura ani de zile. În primele 6 luni, cicatricile vor avea o culoare ușor roz, care va deveni, ulterior, albă.

Așadar, blefaroplastia este o soluție eficientă în cazul persoanelor nemulțumite de aspectul, poziția și volumul pielii din jurul ochilor, oferind rezultate durabile.

Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.

Chirurgie plastica si estetica

Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare

www.cosmedica.ro

https://www.instagram.com/clinica_cosmedica/

blank