Papa Francisc a aprobat modificarea Catehismului Catolic pentru a declara „inadmisibilă” pedeapsa cu moartea, subliniind angajamentul Bisericii de a încuraja abolirea acesteia în întreaga lume. Vaticanul a făcut anunţul oficial joi, 8 august.

Biserica cataloghează pedeapsa cu moartea ca fiind inadmisibilă pentru că este un atac la inviolabilitatea și demnitatea persoanei și va încercă să o elimine în întreaga lume, potrivit declarațiilor oficiale de la Vatican.

Învățăturile Bisericii Catolice legate de pedeapsa cu moartea au evoluat încet încă din timpul Papei Ioan Paul II, care a servit în perioada 1978 – 2005.

În mesajul său de Crăciun din 1998, el a dorit ca ”lumea să ajungă la un consens în vederea necesității unor măsuri urgente și adecvate…să elimine pedeapsa cu moartea.”

Succesorul lui, Papa Benedict al XVI-lea, a cerut liderilor societății într-un document publicat în noiembrie 2011 să facă un efort și să elimine pedeapsa cu moartea.

Chiar Papa Francis a scris o scrisoare Președintelui Comisiei Internaționale Împotriva Pedepsei cu Moartea în martie 2015, în care spunea că pedeapsa capitală este astăzi inacceptabilă, indiferent de gravitatea crimelor săvârșite de condamnat. Suveranul Pontif a mai adăugat că această pedeapsă ,,preuspune un tratament crud, inuman și degradant” și ar trebui respins ”din cauza selectivității defective a sistemului de justiție penală și în fața posibilității unei erori judiciare.”

Citeste si...  Conturile Metrorex , blocate pentru că datorează firmei Astaldi 94 de milioane lei

Purtătorul de cuvânt de la Vatican, Greg Burke, a declarat pentru CNN că schimbarea este importantă, dar nu ar trebui să vină ca o surpriză. ”Era așteptată de mult timp, începând cu Ioan Paul II. El avea un document, intitulat Evanghelia Vieții, în care a spus că că acele condiții care permiteau pedeapsa cu moartea au dispărut. Punctul cheie de aici este demnitatea umană. Papa spune că indiferent de gravitatea crimei, omul nu își pierde demnitatea umană.

Una dintre argumentele pentru pedeapsa capitală în învățăturile catolice istorice a fost acela de a proteja societatea. Evident, statul încă are această obligație. Acest lucru nu poate fi îndepărtat, dar poate fi făcut prin alte mijloace”, a spus purtătorul de cuvânt.