Featured, Politic

Bilanțul președintelui Klaus Iohannis, în 2017: Anul în care șefii Parlamentului i-au declarat război, și a mers în mijlocul protestelor Rezist

Bilanțul președintelui Klaus Iohannis, în 2017. Anul care se încheie a fost extrem de tensionat și pentru președintele Klaus Iohannis. Șefii Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, lideri ai coaliției aflate la guvernare,  i-au declarat război, iar șeful statului s-a aflat în mijlocul protestelor Rezist, după adoptarea Ordonanței 13. În acest an, Legislativul a adoptat mai multe legi prin care i-au fost tăiate prerogativele președintelui. Șeful statului a anunțat și că ia în calcul declanșarea unui referendum național, pe justiție, proiect aflat încă în stand-by.

O primă decizie importantă luată de șeful statului, în 2017, a fost respingerea primei propuneri de premier a majorității PSD-ALDE, în persoana lui Sevil Shhaideh. Șeful statului anunță respingerea propunerii, după consultările de la Palatul Cotroceni. Următoare propunere, Sorin Grindeanu, este acceptată de șeful statului.

Iohannis descinde la Palatul Victoria, și prezidează pentru prima dată o ședință de Guvern: ”Sunt doi elefanţi în cameră!”

blank

Începutul anului a găsit România scindată, cu proteste ample, în Capitală și în marile orașe, după adoptarea în Guvern a Ordonanței 13 și discutarea legii grațierii, la Ministerul Justiției. Președintele Klaus Iohannis face un gest neașteptat. Merge la Palatul Victoria, pe 18 ianuarie, și prezidează ședința de Guvern în care se preconiza că se vor adopta proiectele controversate: modificarea codurilor penale și legea grațierii, care nu avea avizele necesare.

”Cunoaşteti povestea aia cu „este un elefant, dar nu se vede”. Sunt doi elefanţi în cameră: ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a codurilor penale”, spunea președintele, arătând că Grindeanu i-a dat asigurări că cele două chestiuni nu vor fi băgate peste noapte în nicio şedinţă de guvern ci, imediat ce documentele vor fi clarificate”.

Ulterior, președintele vine în Piața Universității și se alătură românilor care protestau. ”O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația și să slăbească statul de drept. Iar acest lucru este inadmisibil”, spunea președintele, atunci, în mijlocul mulțimii, îmbrăcat într-o geacă roșie.

Iohannis, în fața parlamentarilor: ”Aţi obosit deja? Ghinion!”

Președintele a transmis și Parlamentului mesajul său de nemulțumire. Asta deși între timp Ordonanța 13 este retrasă și Florin Iordache își dă demisia din funcția de ministru al Justiției. Șeful statului cere să se adreseze Legislativului, iar discursul din fața deputaților și senatorilor se transformă într-un scandal, după ce parlamentarii majorității încep să huiduie și părăsesc sala.

blank

”În 11 decembrie, PSD a repurtat o mare victorie. Dar după aceea, doamnelor şi domnilor, cu o ciudată strategie tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societăţii româneşti. A promis în campanie ceva şi în primele zile s-a apucat de altceva. «Pohta ce aţi pohtit», grija ce aţi avut-o se vede că nu a fost ce a declarat în campanie. Nu prosperitatea poporului român a fost prima prioritate. Grija primă a fost să vă ocupaţi de dosarele penalilor, şi românii sunt indignaţi şi revoltaţi! Asta este situaţia, unii mulţumiţi, unii nemulţumiţi! Ce facem? Dragilor, ce facem? Care sunt soluţiile, care este marja de manevră pentru a ieşi din acest impas? Retragerea Ordonanţei 13 şi, eventual, demiterea chinuită a unui Ministru este cu certitudine prea puţin. Alegeri anticipate sunt în această fază prea mult. Asta este marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluţia? Păi în mod natural cel care a creat problema, PSD!”, le-a spus președintele parlamentarilor.

Iohannis: Sute de mii de români ai mei sunt în stradă şi am încredere în ei!

Șeful statului își arată susținerea față de proteste și peste hotare, în Malta. La sosirea la reuniunea informală a Consiliul European, el declară presei străine, în engleză și germană, că situaţia din România este „foarte complicată”, dar sute de mii de români „ai lui” sunt în stradă şi are încredere în ei.

”Sunt foarte îngrijorat şi trebuie să recunosc, chiar dacă este destul de dificil pentru mine, că situaţia din România este foarte complicată. Dar sute de mii de români ai mei sunt în stradă şi am încredere în ei, am încredere în oamenii mei. În final, sunt convins că trebuie să găsim, că vom găsi o soluţie, statul de drept şi valorile europene trebuie să aibă întâietate şi eu cred că asta se va întâmpla”, le-a spus Iohannis jurnaliștilor străini

Președintele Klaus Iohannis plusează, și anunță la Palatul Cotroceni, că va iniția un referendum pentru grațiere și modificările la Codul Penal, în urma protestelor legate de cele două Ordonanțe ale Ministerului Justiției. Șeful statului afirmă că își dorește o națiune puternică, și ”pentru a obține acest lucru pentru el niciun preț nu este prea mare”. Proiectul rămâne până la finalul anului în stand-by, șeful statului declarând, într-o întâlnire informală, că nu este ”singurul as” pe care îl are, în contextul modificărilor aduse legilor justiției și Codurilor penale.

Președintele, susținător în continuare al șefei DNA, Laura Codruța Kovesi

Șeful statului și-a menținut în 2017 susținerea pentru șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, aflată în centrul unui scandal legat de prezența sa în 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, în sufrageria lui Gabriel Oprea. Dezvăluirile au dus la înființarea unei comisii de anchetă, în Parlament, iar ministrul Justiției, Tudorel Toader a cerut Inspecției Judiciare o anchetă de management.

”În ce privește activitatea Parchetului General și a DNA-ului, eu sunt foarte mulțumit de activitatea celor două instituții. Am auzit prea multe așa-zise interceptări ca să mai cred în ele. Nu văd niciun motiv de suspendare”, a transmis șeful statului, arătând că„aceste scandaluri nu sunt bune, pentru că ele zguduie încrederea cetăţenilor în instituţii şi pun mari semne de întrebare partenerilor şi aliaţilor noştri”.

persoanele care au fost condamnate penal sau care sunt cercetate penal, nu trebuie să fie în conducerea statului. Punct”, a răspuns Klaus Iohannis.

Iohannis, mesaj pentru Dragnea: Persoanele cercetate penal nu trebuie să fie în conducerea statului. Punct!

„Eu m-am exprimat de foarte multă vreme Din capul locului, persoanele care au fost condamnate sau cercetate penal nu trebuie să fie în conducerea statului, punct”, declara președintele Klaus Iohannis, în Suedia, la scurt timp după ce DNA a anunţat luni că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea Tel Drum în privinţa acordării de contracte.

Reacția lui Dragnea nu s-a lăsat așteptată: ”El vede şi ştie bine, e la curent demult cu asta. Nu a spus nimic nou. Probabil că numai cei care iau câteva case de la stat prin fals pot sta acolo (în conducerea statului – n. red.)”, a declarat Liviu Dragnea.

Președintele pierde din prerogative în 2017; Ce spune despre Ordonanța ANCOM

Guvernul Grindeanu a adoptat o ordonanță de urgență care modifică legea de funcționare a Autorității Naționale în Telecomunicații ANCOM, în sensul ca președintele și cei doi vicepreședinți să fie propuși de Executiv și aprobați de plenul Camerelor reunite. Înainte de aprobarea acestei OUG, conducerea ANCOM era numită de către preşedintele României, la propunerea Guvernului.

”Mă îngrijorează speța ANCOM care seamănă izbitor cu speța Ordonanței 13. Acest Guvern, din păcate, încă nu a înțeles foarte bine care este rolul lui în arhitectura constituțională. Nu legalitatea a fost problema și la această ordonanță cu ANCOM, ci oportunitatea, lipsa totală de transparență în decizie și felul în care s-a pus problema”, a declarat șeful statului.

Și legile justiției au modificat modul în care președintele se raportează la numirea procurorilor. Senatorii au dat votul final pe Legea 303, cea care privește statutul magistraților. Parlamentarii au decis că președintele poate refuza o singură dată numirea în funcție a procurorilor șefi, iar motivul refuzului trebuie să-l facă public.

Cu toat acestea, președintele a promulgat în 2017 mai multe proiecte ale majorității, precum legea salarizării unice, dar și legea privind TVA split, achiziția rachetelor Patriot, sau legea prevenirii.

Klaus Iohannis, acuzat că patronează ”statul paralel” în România

Sfârșitul anului aduce ruptura dintre președinte și șefii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, care sunt și președinți ai celor două Camere ale Parlamentului. Aceștia anunță că nu vor mai călca la Palatul Cotroceni, atâta timp cât președinte este Klaus Iohannis, iar Tăriceanu îl acuză că este beneficiarul ”statului paralel”, cu care actuaala majoritate anunță că va lupta în continuare.

”Vrea să dea jos coaliția PSD-ALDE și să pună un guvern tehnocrat. Patronează sistemul de putere corupt”, a spus liderul ALDE, despre șeful statului, arătând că se întreabă dacă mai este posibilă o colaborare cu acesta.

Preşedintele Klaus Iohannis a reacționat la afirmațiile președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Șeful statului a declarat că în România nu există nici forţe oculte, nici forţe subterane, așa cum susţinuse Tăriceanu, și a adăugat că nu îl mai urmărește pe acesta pentru că a devenit ”din ce în ce mai ciudat” și ”creează impresia câteodată că este puţin obsedat”.

Ruptura dintre cei trei se vede la ceremoniile de la sfârșitul anului, când reprezentanții Parlamentului nu participă la parada de 1 decembrie de la Arcul de Triumf și nici la recepția oficială a șefului statului, de la Palatul Cotroceni, unde fuseseră invitați.

Foto: Presidency.ro

blank