Cea mai sângeroasă zi pentru armata ucraineană

 big_18626600

Cel puţin 14 militari ucraineni au fost ucişi în atacuri comise de către separatişti proruşi în cea mai sângeroasă zi pentru armata ucraineană de la declanşarea, la începutul lui aprilie, a operaţiunii vizând preluarea controlului asupra estului ţării, potrivit unui nou bilanţ al autorităţilor de la Kiev, relatează AFP.

Treisprezece militari au murit într-un atac cu grenadă şi cu mortier în apropiere de Volnovaha, în regiunea Doneţk, potrivit preşedintelui interimar Oleksandr Turcinov, citat de agenţia Interfax. Un alt militar a fost ucis într-un atac separat împotriva convoiului în care se afla, în regiunea Lugansk, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării.

Aceste atacuri au fost comise cu trei zile înaintea unui scrutin prezidenţial considerat crucial pentru viitorul ţării, după şase luni de criză politică ce au condus ţara în pragul unui război civil şi unei sciziuni.

Armata a lansat pe 13 aprilie o operaţiune militară cu scopul de a prelua controlul asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk, aflate în mare parte sub controlul separatiştilor, care şi-au proclamat suveranitatea în urma unor referendumuri privind independenţa.

De mai multe zile, pe „frontul de est” se înregistra o acalmie, în urma violenţelor de la începutul săptămânii, când a fost ucis un militar ucrainean. Potrivit ONU, cel puţin 127 de persoane – militari ucraineni, separatişti proruşi şi civili – au fost ucise în „confruntări violente” în perioada 13 aprilie-16 mai.

Preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov, însoţit de miniştrii de Interne şi al Apărării, a efectuat miercuri, pentru prima dată, o vizită în apropiere de Slaviansk, unul dintre bastioanele rebelilor în estul ţării, un oraş încercuit de către armată. Locuitorii din est „încep să înţeleagă că teroriştii separatişti conduc regiunea către prăpastie”, a declarat Turcinov.

Pentru a asigura buna desfăşurare a scrutinului de duminică, Kievul a anunţat mobilizarea a aproximativ 55.000 de poliţişti şi 20.000 de voluntari. Separatiştii de la Lugansk şi Doneţk au ameninţat că vor împiedica desfăşurarea scrutinului în estul ţării, unde aproximativ două milioane de alegători ar putea să întâmpine dificultăţi în a-şi exprima votul.

 

Citeste si...
Ce legii se modifică de urgentă in fiecare an