Vinul roșu are numeroase beneficii pentru sănătate, evident,  dacă este consumat cu moderație. Bogat în antioxidanți – tanin –  vinul roșu ne ajută să ne menținem sănătoși.

Poate reduce riscul de demență

Băutorii de vin roșu au un risc cu 23% mai mic de a suferi de boli degenerative precum demență, au descoperit cercetătorii de la Loyola University Medical Center, din SUA. „Nu le recomandăm celor care nu beau de obicei să înceapă să bea doar din acest motiv. Însă înlocuirea altor băuturi cu vinul roșu, consumat, desigur, cu moderație, poate fi benefică”, a declarat profesorul Edward J Neafsey.

Poate preveni bolile ficatului

Afecțiunile hepatice sunt adeseori asociate cu consumul de alcool în exces, însă un pahar de vin roșu consumat o dată sau de două ori pe săptămână poate scădea riscul unor boli grave. Un studiu realizat de UC San Diego School of Medicine ne arată că berea și alcoolurile puternice cresc riscul afecțiunilor hepatice, în timp ce vinul poate scădea acest risc. Bineînțeles, rezultate studiului sunt valabile doar în cazul celor care beau doar vin și îl consumă fără să facă excese, potrivit libertatea.ro.

Citeste si...  Iată cum s-au schimbat fetițele vedetă ale Hollywood-ului în femei încântătoare

Protejează împotriva cancerului de prostată

Bărbații care beau 4 pahare de vin roșu pe săptămână au un risc de două ori mai mic de a face cancer la prostată decât cei care nu beau deloc vin roșu, potrivit Harvard Men’s Health Watch. Medicii sunt de părere că acest efect este dat de flavonoidele și resveratrolul conținut de vinul roșu, niște antioxidanți puternici care ajută la regenerarea celulară.

Reduc riscul cancerului la sân

Majoritatea băuturilor alcoolice pot crește riscul de cancer la sân, însă nu și vinul roșu, care îl poate scădea, au descoperit medici de la Cedars-Sinai Medical Center, din SUA. Substanțele conținute în semințele de struguri roșii reduc nivelul de estrogen la femeile aflate înainte de menopauză și cresc nivelul testosteronului, iar acest lucru le protejează împotriva cancerului la sân, au arătat cercetătorii.

Poate preveni diabetul de tip 2

Rezistența organismului la insulină este un factor critic care contribuie la apariția diabetului de tip 2. Însă Academia de Științe din China a descoperit, în cadrul unui experiment realizat pe cobai, că resveratrolul conținut de vinul roșu poate crește sensibilitatea la insulină.