Kim Jong-un pozează de fiecare dată într-un a-toate-ştiutor

 kim 8

Recent, au fost date publicitatii mai multe fotografii cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, care a vizitat cateva locuri de importanta strategica. Toate aceste fotografii au un detaliu in comun foarte curios. In multe din aceste imagini, „liderul suprem” este inconjurat de oficiali si generali de armata care isi iau notite pe niste carnetele identice.

kim  6

„Dar cine sunt acesti oameni care isi iau notite atat de meticulos?”, scrie BBC News. Nu sunt jurnalisti, ci militari, membri de partid si oficiali guvernamentali – spune profesorul James Grayson, expert in probleme coreene la Universitatea Sheffield. Iar ceea ce se intampla este o demonstratie a presupusei puteri a liderului, a inteligentei acestuia si a stiintei pe care o poseda el, spune Greyson. Este ceea ce se poate numi „indrumarea imediata”, adica o practica instigata de bunicul sau, Kim Il-sung, in anii ’50.

kim 3

„Este o parte a imaginii care arata ca marele lider isi ofera generos indicatiile pretioase”, mai comenteaza Grayson. Si ce ar putea insemna aceste indrumari? Pai, daca Kim se aseamana cu bunicul sau, atunci ar putea fi niste … sfaturi practice. Dupa ce Kim Il-sung a vizitat o fabrica produse de pescarie in 1976, agentia oficiala nord-coreeana de stiri a publicat urmatorul comunicat: „In timp ce urmarea un camion aflat in lucru, presedintele a spus ca recipientul de colectare din spate pare mic in comparatie cu puterea pe care o are. El a declarat ca problema transportului ar putea fi rezolvata daca platforma vehiculului ar fi marita. Dupa aceste declaratii, capacitatea platformelor camioanelor a fost marita de la 800 de kg la 2 tone. Drept rezultat, 20 de camioane erau capabile sa faca munca pe care, pana atunci, o faceau 50 de autovehicule.”

kim 4

In ciuda faptului ca tabletele sunt accesibile in Coreea de Nord, hartia clasica a carnetelelor ramane principalul favorit. „Acestea sunt imagini care vor fi transmise la televiziunea nationala si in toata presa scrisa, asa ca cei care sunt acolo vor sa fie vazuti ca noteaza fiecare cuvant al lui Kim Jong-un. Si il prezinta pe presedinte ca fiind un om cu cunostiinte foarte vaste – ceea ce este ridicol, pentru ca nu are cum sa stie totul despre toate aceste lucruri diferite.” – mai spune profesorul Grayson.

kim 5

Profesorul Steve Tsang, presedinte al Scolii Contemporane de Studii Chineze la Universitatea Nottigham, observa ca toti acei oameni isi noteaza cuivintele liderului cu foarte mare atentie: „Sigur nu vor sa-si noteze ceva care, sa spunem, ar fi inadecvat politic sau care s-ar putea intoarce impotriva lor.”

kim 7

Aceste notite nu sunt insa publicate si nu sunt accesibile publicului larg. „Iar daca ceva trebuie sa apara din aceasta directie, apare prin intermediul departamentului de propaganda. Chiar daca s-a zic ceva cu adevarat acolo sau este diferit de indicatiile pretioase care s-au dat atunci, nu conteaza. Nimeni nu va pune intrebari incomode. Daca ai fost la fabrica in acel moment iar sfatul pe care l-a dat nu se potriveste cu ceea ce ai scris in carnetel – ce o sa faci?”

Citeste si...  Vasile Blaga îi numeşte pe MRU şi Aurelian Pavelescu plagiatori