Life, Stiri

Bautura savuroasa care te pazeste de cancer la ficat

Oamenii de stiinta au validat deja mai multe beneficii aduse sanatatii prin consmul de cafea. Pe langa rolul avut in scaderea riscului de boli cardiovasculare si diabet, cafeaua si-a dovedit aportul si in ceea ce priveste reducerea riscului pentru boli ale ficatului, precum ciroza, stetoza heapatica si chiar cancerul. Studiile insa nu au reusit sa determine ce influenta are cafeina in tot acest proces, scrie Adevărul.

s560x316_afectiuni_ficat1_13911100

„Cercetarile anterioare au stabilit ca bautul cafelei poate avea un posibil efect protector asupra ficatului. Nu era insa clar daca acest beneficiu se poate extinde si la cafeaua decafeinizata“, a declarat dr. Qian Xiao de la Institutul National al Cancerului, din SUA.

Pentru a lamuri aceste aspecte, Xiao a analizat impreuna cu colegii sai date obtinute in cadrul programului national de screening al sanatatii (U.S. National Health and Nutrition Examination Survey), pentru perioada 1999-2010. În total, au fost incluse 27.793 persoane, cu varsta peste 20 de ani, care au consumat cafea in ultimele 24 de ore. Cercetatorii au evaluat nivelul mai multor markeri pentru functia hepatica, inclusiv alanin aminotransferaza (ALT), aspartat aminotransferaza (AST), fosfataza alcalina (ALP) si gammaglutamil transferaza (GGT), informeaza adevarul.ro, care citeaza Medical Daily.

Autorii studiului au constatat ca participantii care au raportat ca beau mai mult de trei cestid e cafea pe zi aveau niveluri mai scazute de ALT, AST, ALP si GGT, comparativ cu persoanele care nu consumau cafea. De data aceasta, au fost verificate si analizele consumatorilor de cafea decafeinizata si cercetatorii au observat si in cazul lor un nivel scazut de enzime hepatice anormale. Rezultatele studiului sugereaza ca efectele benefice asupra sanatatii ficatului nu provin de la cafeina, ci de la alte componente ale cafelei, pentru indentificarea carora sunt necesare studii suplimentare. În ultimii ani, consumul de cafea a crescut cu cate un procent in fiecare an, iar in ultima perioada chiar si cu 2% pe an.

blank