Noi detalii bombă în dosarul Microsoft! Pe lângă faptul că aproape toate preţurile achiziţiilor au fost umflate, unele dintre ele nici măcar nu se justificau. De exemplu, statul a dat bani pe licenţe pentru calculatoare în condiţiile în care multe avea sisteme de operare preinstalate.

Pentru toate cele 155.706 calculatoare achiziționate în SEI 1-5 existau licențe perpetue de Windows, care nu au niciodată nevoie de upgrade, se spune în rechizitoriul întocmit de procurori.

În aceste condiţii, licențele cumpărate prin extinderea contractului de închiriere de licenţe, încheiat în aprilie 2004 între guvernşi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produse educaţionale Microsoft, pe lângă faptul că au fost achiziționate la un preț supraevaluat, nici măcar nu erau necesare.

Chiar și în ipoteza în care s-ar fi considerat că e necesară achiziția, trebuia organizată o licitație publică, se mai spune în rechizitoriu. Practic, procurorii consideră că prejudiciul este reprezentat de întreaga sumă plătită pentru licenţe, adică 19.370.500 dolari.

Citeste si...
Lovituri pe bandă rulantă pentru DNA în ultimele luni. Dosarele celebre în care acuzaţiile procurorilor au fost desfiinţate

Extinderea contractului comercial de închiriere licenţe pentru produse educaţionale Microsoft s-a efectuat în condiţii nelegale deoarece nu a existat o analiză proprie a necesarului de licențe Microsoft pentru produsele educaționale, şi nici a preţului.

Claudiu Florică şi Dinu Pescariu au fost trimişi luni în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul Microsoft, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

În acelaşi dosar, procurorii au dispus clasarea cauzei, pe motiv că faptele au fost prescrise, faţă de Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2000 – iulie 2004, Silvia Adriana Ţicău, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie – decembrie 2004, iar anterior secretar de stat la acelaşi minister, şi Alexandru Athanasiu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003 – 2005.

Cei trei au fost cercetaţi pentru abuz în serviciu.