Scrutinul prezidenţial din Siria, „o farsă tragică” cu câştigător cunoscut

  bashar al_saad

Scrutinul prezidenţial din Siria, care cel mai probabil va fi câştigat de preşedintele în funcţie Bashar al-Assad, a fost aspru criticat de Occident. Scrutinul prezidenţial din Siria, care probabil va fi câştigat de preşedintele în funcţie Bashar al-Assad, a fost prelungit cu cinci ore, anunţă Televiziunea publică siriană, citată de AFP.

„Înalta Comisie Juridică a decis prelungirea cu cinci ore a alegerilor, în contextul prezenţei masive a alegătorilor”, precizează Televiziunea publică. Secţiile de votare s-au închis la ora 0.00 (0.00, ora României). Peste 15 milioane de cetăţeni sirieni au fost chemaţi la urne în alegerile prezidenţiale programate marţi, catalogate de Occident drept „o farsă”.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul conflictului depăşeşte, potrivit estimărilor, 160.000 de morţi.

„Alegerile din Siria sunt o ruşine”, a comunicat Departamentul de Stat american, citat de AFP. „Bashar al-Assad nu mai are nicio credibilitate în prezent”, a declarat Marie Harf, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane. „Acest scrutin este desprins total de realitate”, a subliniat oficialul SUA.

Sirienii care votează marţi la alegerile prezidenţiale „au de ales între Bashar şi Bashar”, a comentat şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, care a denunţat din nou „farsa tragică” prin organizarea scrutinului din Siria, relatează AFP.

„Este o farsă tragică. Sirienii şi, mai mult decât atât, doar sirienii din zonele aflate sub controlul regimului, au de ales între Bashar şi Bashar (…). Realitatea este că se cunosc deja rezultatele alegerilor, înainte ca aceastea să înceapă”, a acuzat ministrul Fabius, într-o declaraţie pentru postul de televiziune France 2.

„Acest preşedinte care este calificat criminal împotriva umanităţii de secretarul general al Naţiunilor Unite nu poate reprezenta viitorul poporului său”, a adăugat ministrul francez, care a apreciat că preşedintele sirian Bashar al-Assad este un „personaj dispreţuitor”.

 

Citeste si...
Antonia, fără inhibiţii pe afişele din străinătate!