Preşedintele a atras atenţia că „ultima lege cu incompatibilitățile nu ne ajută”

 basescu Schengen

Înainte de a decola spre Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că va ridica, din nou, problema accesului României la Schengen, bazându-se pe raportul MCV, dar a precizat că legea adoptată în Parlament privind scoaterea din atribuţiunile ANI a conflictului de interese la nivelul administraţiei locale nu ajută.

Şeful statului a precizat, la Aeroportul ”Henri Coandă”, înainte de plecarea la Consiliul European, că la reuniune vor fi abordate teme cu impact direct pentru România, precum spaţiul de securitate, libertate şi justiţie.

„Aici se va face o analiză asupra gestionării Spaţiului Schengen, care vizează, printre altele, capacitatea Uniunii de a face faţă presiunii la frontiere legată de imigraţie, politicile referitoare la azil, cooperarea poliţienească şi judiciară, iar pe acest fond eu voi ridica din nou problema accesului României în Spaţiul Schengen”, a precizat Băsescu.

Preşedintele a explicat că argumentele de susţinere a începerii procesului de intrare în Schengen „derivă exact din raportul MCV care arată buna funcţionare a justiţiei în ansamblu prin modul cum este apreciată activitatea DNA, ANI, ICCJ”.

„În ceea ce ne priveşte, considerăm că procesul trebuie să înceapă – procesul de intrare a României în Spaţiul Schengen – chiar dacă în raportul MCV sunt şi suficiente elemente care se constituie în zonă de critică, dar în mod deosebit la adresa clasei politice, a Parlamentului”, a afirmat Traian Băsescu.

„Sigur, ultima lege votată în Parlament care scoate în afara controlului şi atribuţiunilor ANI conflictul de interese la nivelul administraţiilor locale nu e de natură să ne ajute, dar oricum eu am obligaţia să ridic această problemă şi să susţin necesitatea începerii procesului de aderare la Spaţiul Schengen”, a mai spus Traian Băsescu. 

Citeste si...
Primele informaţii despre starea de sănătate a lui Cătălin Botezatu