Traian Băsescu: „Dacă a încălcat legea, să se teamă de DNA!”

Basescu

Preşedintele îl avertizează pe şeful Guvernului că dacă a încălcat legea va trebui să răspundă în faţa organelor statului. Totul a plecat de la scandalul legat de privatizarea CFR Marfă, companie pentru care luni, Gruia Stoica ar trebui să plătească restul banilor, 170 de milioane de euro.

„Purtătorul de cuvânt al președintelui României, domnul Bogdan Oprea, face următoarea declarație referitoare la afirmația prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, de duminică, 13 octombrie, potrivit căreia funcționarii statului român s-ar teme deoarece președintele României, domnul Traian Băsescu, ar fi dat ordin să fie anchetați de către Direcția Națională Anticorupție (DNA): – „Niciun funcționar al statului român, niciun membru al Guvernului și nici chiar prim-ministrul Guvernului României nu trebuie să se teamă de justiție dacă știu că au respectat legea. Dacă, însă, vreun funcționar, vreun membru al Guvernului sau chiar domnul prim-ministru însuși a încălcat legea, atunci au toate motivele să fie temători. Domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta trebuie să înțeleagă că funcționarii și înalții funcționari, fie că vorbim chiar și despre prim-ministrul Guvernului României, nu se bucură de protecție în fața instituțiilor statului atunci când încalcă rigorile legilor și condițiile de privatizare a unor mari companii.””, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Replica Administraţiei Prezidenţiale vine după ce premierul Ponta a declarat, referindu-se la CFR Marfă, că, „după ce preşedintele a dat ordin să fie luaţi toţi de DNA”, funcţionarii sunt „temători”, în replică Preşedinţia transmiţând că, dacă vreun funcţionar, ministru sau premierul au încălcat legea, „atunci au toate motivele să fie temători”.

„În mod sigur, doamna ministru şi cu cei din comisia de privatizare o să anunţe luni exact ce măsuri au de luat. Acuma însă, ştiţi şi dumneavoastră, după ce preşedintele a dat ordin să fie luaţi toţi de DNA, funcţionarii, pe bună dreptate, sunt foarte temători”, le-a declarat premierul Victor Ponta, duminică, jurnaliştilor, răspunzând unei întrebări referitoare la privatizarea CFR Marfă.

După ce a asistat la slujba Cuvioasei Parascheva de la Iaşi, premierul Victor Ponta a declarat că dacă în luna august preşedintele Traian Băsescu „nu putea dormi bine ca nu cumva să fie dat CFR-ul, iar acum, dacă nu se dă, e o mare catastrofă”, el spunând că „e ca în bancurile cu bască, fără bască”.

„Eu îmi aduc aminte că foarte mulţi jurnalişti băsişti ţipau că să nu dăm CFR-ul, că e o catastrofă dacă dăm CFR-ul. Chiar şi domnul preşedinte nu putea să doarmă bine, în august, ca nu cumva să dăm CFR-ul. Acum, dacă nu îl dăm, e o mare catastrofă. E exact ca în bancurile cu bască, fără bască. Deci dumneavoastră ce ziceţi, să îl dăm sau să nu îl dăm?”, i-a întrebat Victor Ponta pe jurnalişti.

Întrebat de aceştia cine îşi va asuma un eventual eşec al privatizării CFR Marfă, Ponta a răspuns: „Cine vreţi dumneavoastră. La B1 o să şi-l asume Guvernul USL”.

El a mai spus că nu cunoaşte prevederile din contract şi că acest lucru nu intră în atribuţiile sale de premier: „Nu cunosc contractul în detaliu, nu e treaba mea de premier, e treaba comisiei de privatizare. Sunt convins că nu e nimic de ascuns. De altfel, dumneavoastră ştiţi foarte bine toate condiţiile”.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a cerut secretarului de stat Cristian Ghibu, preşedintele comisiei de privatizare a CFR Marfă, şi consultanţilor Deloitte şi Muşat şi Asociaţii să transmită luni un punct de vedere privind evoluţia, momentul şi paşii următori în această privatizare. Până la ora aceasta nu a fost dat nici un comunicat sau decalraţie cu privire la această cerere a ministrului.

Grup Feroviar Român (GFR) a cerut duminică Ministerului Transporturilor să facă public contractul pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni la CFR Marfă, solicitând totodată implicarea directă a ministrului de resort, Ramona Mănescu, în vederea evitării unui eşec al privatizării.

Citeste si...  Elena Udrea il deconspira pe Sebastian Ghita