Traian Băsescu a declarat că va participa la referendum și va îndemna oamenii să iasă la vot, însă dacă nu va fi atins cvorumul necesar validării atunci nimeni nu îi va mai putea opri pe liderii PSD să spună „frate, bună ziua. Poporul nu vrea să vă mai băgați în justiție”.

„Eu mă voi duce și voi îndemna pe cei pe care pot să îi îndemn să participe la referendum. Dar riscul este formidabil, riscul de invalidare prin neatingerea cvorumului și atunci nimeni nu va mai putea opri PSD să spună «vedeți nici poporul nu vrea să vă mai băgați în justiție, trebuie să facem ce spunem noi». Și o vor face cu o duritate fără seamăn, pentru că invalidarea referendumului va fi ocazia pentru liderii PSD să spună «frate, bună ziua. Poporul nu vrea ce vreți voi justiție cu interdicție de a ocupa funcții publice, cu interdicție de a da ordonanțe de urgență. Stați că vă dă PSD acum ordonanțe de urgență până vă săturați»”, a afirmat Traian Băsescu, duminică seară la România TV.

Fostul președinte a adăugat că PSD va juca acea carte a neprezentării la vot, iar dacă referendumul va fi invalidat, atunci partidul lui Liviu Dragnea va folosi acest lucru ca o „teribilă armă” împotriva lui Klaus Iohannis și îi va da o lovitură premergătoare alegerilor prezidențiale.

„Eu cred că PSD va juca acea carte a neprezentării la vot. O vor face ori public, ori prin organizații, dar vor juca această carte pentru că, pe o parte, eșuarea referendumului are efectele de a le da cea mai teribilă armă – «vedeți că nici poporul nu e cu dumneavoastră. Domnule președinte și cu cei care strigă lăsați justiția independentă», iar pe de altă parte este o lovitură premergătoare alegerilor prezidențiale care sunt peste câteva luni. Deci, e riscant, dar nu e mai puțin adevărat că lansarea referendumului îi permite președintelui să joace în campanie, pe tema referendumului, iar românii se vor duce în mod cert, cei care se vor duce, să voteze partidele pentru PE, unii dintre cei care votează la alegeri vor vota la referendum alții nu”, a explicat Băsescu.

Citeste si...  Cireş protejat antifurt cu...sârmă ghimpată

El a conchis că după toate acestea românii nu vor știi ce au votat, pentru că dezbaterea publică nu este despre alegerile europarlamentare și Uniunea Europeană, ci despre teme precum Laura Codruța Kovesi candidat la șefia Parchetului UE sau dacă va fi sau nu din nou condamnat Liviu Dragnea.

„Concluzia va fi că românii habar nu vor avea ce au votat, pentru că ținem dezbaterea publică în zona Kovesi procuror șef european, intră Dragnea sau nu la pușcărie, în loc să le explicăm românilor și situația UE și ce putem face pentru că România e a șasea ca forță de vot în PE, făcând abstracție de Marea Britanie. Dacă e și Marea Britanie e a șaptea țară ca forță de vot”, a conchis Traian Băsescu.

Pe 1 aprilie, Klaus Iohannis a anunțat că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgește aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face „mai eficient și mai puternic”.

La patru zile distanță, șeful statului a spus că cele două teme, transmise Legislativului, ca fiind de interes național care urmează să fie puse în discuție la referendumul din 26 mai sunt: interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție și interzicerea ordonanțelor de urgență ale Guvernului în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.