Fostul președinte Traian Băsescu, senator PMP, a declarat vineri seara la Digi 24, că este greu de transpus temele enunțate de președintele Klaus Iohannis în întrebări pentru referendumul din 26 mai, astfel încât acestea să nu implice modificarea Constituției.

”Prima temă este introducerea în legislație a amnistiei și grațierii. Cred că e extrem de dificil să găsești o soluție, o întrebare aici. Ceri poporului să spună dacă e de acord să nu se dea amnistia și grațierea. E neconstituțional, că ar fi tratament diferit pentru parte din cei condamnați. Pe de altă parte, nu ești de acord cu grațierea și amnistia persoanelor condamnate pentru corupție, deși unii sunt încadrați la mica corupție. Deci un medic pe care l-ai prins cu 600 de lei mită nu poate primi amnistie și grațiere, în timp ce un violator, un pedofil, un criminal poate primi. Trebuie multă atenție. Cred că e pripit enunțată tema”, a declarat senatorul Traian Băsescu.

A doua temă, respectiv interzicerea Executivului de a emite ordonanțe de urgență pentru infracțiuni, pedespe și organizare judecătorească, Traian Băsescu a reamintit că domeniile interzise sunt menționate în Constituție. Privind posibilitatea și altor autorități de a contesta la CCR ordonanțele de urgență, el a apreciat că această atribuție nu ar trebui dată CSM sau ICCJ, ci președintelui României.

”Președintelui României trebuie dată această atribuție, pentru că are maximă responsabilitate. Eu aș zice să ne ferim să mai dăm responsabilități bugetarilor. Bugetarul, după ce prinde putere, vrea să fie veșnic. Eu cred că președintele României ar trebui să aibă dreptul de a ataca ordonanțele de urgență, nu CSM, se bagă în legislativ și nu e în regulă. Înalta Curte intră în aceeași categorie alături de CSM”, a adăugat fostul președinte.

Citeste si...  Blaga despre acţiunile lui Băsescu: Oare ce i-ar fi spus el domnului Iliescu dacă făcea la fel?

Senatorul PMP a mai adăugat că va susține referendumul deși este sceptic în privința rezultatului.

Băsescu a subliniat însă îngrijorarea pe care o are pentru situația în care referendumul nu va trece, iar acest lucru va întări pozițiile PSD.

„Nu exclud posibilitatea ca electoratul să fi obosit de atâta dezbatere despre justiţie. Mă uit şi la reacţia apărătorilor justiţiei care erau sute de mii, acum sunt câteva sute, mă refer la proteste. Lumea a obosit. Există riscul să nu se facă cvorumul de validare şi atunci să vedeţi PSD-ul cum vine pe cai mari şi spune aha, referendum invalidat, deci noi avem dreptate, poporul nu susţine ce a întrebat domnul preşedinte Iohannis, deci suntem liberi, trecem la ordonanţe, la tot ce ne trebuie pentru a subordona justiţia. Pentru că obiectivul lor de fond este să aibă control asupra Justiţiei, adică să se revină la epoca dinainte de 2004 când stabileau în Kiseleff cui îi facem dosare, cui nu-i facem dosare”, a precizat Traian Băsescu