3 (3)

Preşedintele Traian Băsescu contestă amenda primită de la Consiliul Nanţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce a afirmat că mulţi romi nomazi, „în mod tradiţional, trăiesc din ce fură”, motivând că fapta s-a prescris şi că a făcut afirmaţii politice în cadrul atribuţiilor sale.

În cererea de anulare a amenezii aplicate de CNCD, depusă la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) şi consultată de MEDIAFAX, Traian Băsescu arată că dreptul comun în materia sancţiunilor contravenţionale este reglementat de Ordonanţa Guvernului 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. Potrivit actului invocat,”aplicarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei”.

„Având în vedere că declaraţia subsemnatului este emisă la data de 3.11.2010, este evident că la momentul pronunţării Hotărârii (cu mai bine de 3 ani după data săvârşirii faptei) orice formă a eventualei răspunderi este prescrisă”, precizează preşedintele în cererea de chemare în judecată.

Totodată, subliniază demnitarul, nu există nicio posibilitate de suspendare a cursului prescripţiei care să poată fi invocată în favoarea CNCD, astfel încât Consiliul să mai poată aplica o sancţiune contravenţională după mai bine de trei ani de la data săvârşirii faptei.

„CNCD a aplicat o sancţiune contravenţională fără a ţine cont de imunitatea subsemnatului în emiterea de declaraţii politice. (…) Declaraţia care îi este imputată subsemnatului este una evident de natură politică, emisă în cadrul atribuţiilor presupuse de desfăşararea mandatului. Astfel, conform art. 80 al. (1) al Consituţiei României, Preşedintele României are atribuţii de reprezentare a României în afara ţării”, subliniază şeful statului în documentul citat.

Preşedintele Traian Băsescu mai arată că declaraţia respectivă a fost făcută în timpul unei vizite oficiale şi a fost enunţată după ce i s-a cerut „să rezume abordarea Statului Român faţă de subiectul integrării comunităţii rome”

„Analizând întreaga substanţă a discursului subsemnatului se va observa că ea rezumă politicile publice promovate de Statul Român în ce priveşte integrarea comunităţii rome. Exprimarea de către subsemnatul a unei opinii cuprivire la motivele de succes/insucces al acestei politici se încadrează în noţiunea de opinie politică protejată”, semnalează Traian Băsescu în documentul citat.

Preşedintele Traian Băsescu a fost amendat, în 10 februarie, de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru declaraţiile făcute în noiembrie 2010, la Ljubljana, privind romii nomazi, despre care a afirmat că „mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură”.

Citeste si...  Teodorovici vrea să reorganizeze ANAF şi Ministerul de Finanţe. Propunerea lansată astăzi în dezbatere publică