Economic, Stiri

Băncile nu vor să finanţeze Electorata, aşa că au îngheţat-o

Cei care au întârzieri la plata ratelor şi vor să beneficieze de schema fiscală pentru restructurarea creditelor, supranumită “Electorata”, mai au de aşteptat, deoarece băncile nu au încredere s-o aplice.

rata_04_b09c9b1a4c_eee16df773

Premierul Victor Ponta a declarat ieri că reglementarea care le permite băncilor să le reducă ratele celor care au întârzieri la plata creditelor nu este funcţională, întrucât băncile nu au încredere în lege.

“Nu este obligatorie pentru bănci. Deocamdată în sistemul bancar încă nu e un mare entuziasm, ca să spun aşa. Dar pe măsură ce se obişnuiesc, legea este în vigoare, doar că băncile încă foarte greu au încredere. Partea de sistem bancar nu ţine de Guvern sau de legislaţie, ţine, poate, de încrederea mai mare în ceea ce se întâmplă la nivel european, cele mai multe bănci din România sunt cu capital străin”, a declarat Ponta.

Legea a intrat în vigoare la 1 iulie şi se aplică pentru persoanele cu venituri brute de cel mult 2.200 de lei lunar. Potrivit actului normativ, banca poate reduce rata lunară până la 50 la sută, însă nu cu mai mult de 900 de lei pe lună.

Asta înseamnă că un român care, spre exemplu, are de achitat 1.000 de lei lunar va da băncii 500 de lei pentru o perioadă de doi urmând ca în următorii doi ani de plată a ratelor să beneficieze de o deducere la impozit.

blank