Economic, Featured

Băncile mai primesc o lovitură

Creditele în valută dau mai bătaie de cap băncilor și asta după ce au mai primit încă o lovitură. Pe 10 octombrie, Tribunalul Bucureşti a decis îngheţarea cursului leu – franc elveţian la nivelul din momentul semnării unui contract de credit.

O clientă Piraeus Bank România, pe nume Camilia Drăguşanu, a învins instituţia financiară în instanţă, într-un proces care a vizat cursul valutar la care i se calculau ratele pentru creditul în franci elveţieni. Tribunalul Bucureşti a decis îngheţarea cursului la valoarea istorică din momentul semnării contractului, adică 2,14 lei/CHF, şi convertirea în lei a plăţilor. Decizia este definitivă.

Solutia pe scurt: Cu majoritate: Admite apelul . Schimbă, în parte, sentinţa apelată şi, în consecinţă: Constată şi caracterul abuziv al clauzei stipulate în contractul de credit nr.24030000000632106/05.08.2008 la art. 3.2 ?i 10.2. Declară nulitatea absolută al clauzelor menţionate anterior. Dispune stabilizarea(îngheţarea) cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului sus menţionat, la valoarea de la momentul semnării contractului, respectiv, la valoarea 2,14 lei/CHF, curs ce urmează să fie stabilit pe toată perioada derulării contractului. Dispune denominarea, in moneda nationala, a plătilor. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate . Respinge apelul declarat de apelanta pârâtă ca nefondat. Respinge cererea apelantei pârâte de obligare a apelantei reclamante ca neîntemeiată. Cu opinia separată a doamnei judecător Rolea Gabriela în sensul: Respinge apelului declarat de apelanta reclamantă ca nefondat. Admite apelul declarat de apelanta pârâtă şi, în consecinţă, Schimbă în tot sentinţa apelată în sensul respingerii acţiunii ca nefondată. Obligă apelantul reclamant să plătească apelantei pârâte suma de 6394,99 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Executorie. Definitivă Pronunţată în şedinţă publică azi, 10 octombrie 2016.

Plenul Camerei Deputaţilor urmează să voteze, în calitate de cameră decizională, legea conversiei creditelor. În varianta ajunsă la votul final, creditele în franci elveţieni vor fi calculate la cursul din momentul semnării contractului. Propunerea ca doar cei pentru care ratele depăşesc 50% din veniturile lunare să beneficieze de această prevedere a fost eliminată din lege.

blank