Banca Națională a României estimează că inflația va fi 4,2% la finele acestui an.

Guvernatorul Băncii Centrale explică evoluția inflației. Prețurile au continuat să crească și în cel de-al doilea trimestru al anului, dar avansul a fost mai mic decât în primele trei luni din an.

Mugur Isărescu punctează că, cel mai probabil în acest an, tarifele la energie – cele asupra cărora statul își pune amprenta – nu vor crește semnificativ pentru că e an electoral.

Mugur Isărescu: „Aceasta este evoluţia inflaţiei, observăm că s-a redus uşor spre trimestrul doi al 2019, cum am prezentat şi în comunicat de acum două zile.

A rămas peste limita superioară a intervalului de variaţie a ţintei la reducerea inflaţiei a contribuit la efectul de bază favorabil la producţia de tutun şi a celor cu preţuri administrate.

Citeste si...
Şoc! Uite cât câştigă cu adevărat Mugur Isărescu la BNR

Suntem în an electoral şi, credem noi că nu se va mai apăsa aşa mult pe pedala preţurilor administrate.

Avem această problemă de fond, e în domeniul politicii monetare, inflaţia de bază a accelerat în contextul acumulării presiunilor pe partea cererii şi a costurilor companiilor.

Deocamdată nu sunt exagerate, dar e clar că preţurile sunt împinse în sus de o cerere în exces şi, din păcate, avem şi pe partea costurilor, în special a costurilor salariale, împingerea costurilor în sus”.

Banca Națională a României estimează că inflația va fi 4,2% la finele acestui an și de 3,4% în decembrie 2020, a mai anunțat guvernatorul BNR Mugur Isărescu.