Culinar, Featured

Bananele ascund mai multe secrete decat ti-ai imagina: sunt radioactive, posibil afrodiziace. De ce l-au fascinat pe Jules Verne

Hindusii cred ca in bananieri traiesc spirite de sex feminin, pontianak (sau churel in India, Pakistan sau Bangladesh) . Se crede ca in bananier traieste spiritul unei femei care a murit in chinurile nasterii.

Tot in credinta hindusa, bananierul e vazut ca o reprezentare a zeitelor Parvati si Lakshmi. Planta simbolizeaza intelepciunea, iar frunzele sale, calmul.

Nu sunt intotdeauna galbene

Sunt multe varietati de banane si, desi toate au aceeasi forma, cand vine vorba de culoare, aceasta poate fi diferita de galben. Se crede ca exista circa 1.000 de varietati de banane in lume, care sunt impartite in 50 de subgrupe. Cele galbene, pe care le stim cu totii, sunt de tipul Cavendish, dar exista multe altele care nu ajung in piata sau supermarketuri decat in tarile de origine.

Asa este banana rosie, care creste in Ecuador si Columbia. O alta, care creste in Hawaii, are o nuanta albastra chiar inainte de a se coace. Aceasta varietate e extrem de rezistenta la frig si are un gust distinct, de inghetata cu vanilie.

Sunt radioactive

Dupa ce ca sunt sterile (in jungla ele au niste seminte mari care le fac imposibil de consumat), bananele sunt si radioactive. Inainte sa ne panicam, ar trebui sa stim ca radioactivitatea ne inconjoara oricand, oriunde.

Multe dintre alimentele pe care le consumam, plante vii, sunt radioactive. Pentru a supravietui, au nevoie de potasiu, iar la fiecare 8.550 de atomi de potasiu unul e radioactiv. Asta inseamna ca mai tot ce mancam poate fi radioactiv intr-o masura sa alta, dar bananele exceleaza din acest punct de vedere, pentru ca contin mai mult potasiu.

Totusi, nici daca am manca 700 de banane pe zi nu am muri din cauza radioactivitatii.

Sunt cultivate probabil din anul 8.000 i.Hr.

Exista dovezi ca in Papua Noua Guinee bananele sunt cultivate din anul 5.000, chiar 8.000 i. Hr.. Aici, in mlastina Kuk, devenita sit istoric, se cultiva o specie numita Musa, deosebita prin faptul ca plantele pot ajunge pana la 18 metri. Aceasta se gaseste doar in Papua Noua Guinee.

 Jules Verne a jucat un rol cheie in popularizarea lor

In romanul sau „In jurul lumii in 8 zile”, din 1873, Jules Verne descrie acest fruct cu mult entuziasm, ceea ce a trezit interesul multora dintre europeni si americani pentru banane.

Le descrie ca fiind „la fel de sanatoase ca painea, la fel de suculente precum smantana”. Desi oamenilor li se trezise interesul pentru banane, acestea au devenit cu adevarat disponibile marelui public abia peste 10 ani si doar in SUA.

Totusi, nu au asa de mult potasiu pe cat credem

Cei mai multi dintre noi stim despre banane ca au cea mai mare concentratie de potasiu din ceea ce putem cumpara de la piata. Desi e adevarat ca sunt in capul listei cand vine vorba de cantitatea de potasiu – 422 de miligrame intr-o banana de marime medie – sunt multe alte plante care le intrec, asa cum ar fi spanacul crud ori caisele sau piersicile deshidratate.

O banana ne ofera 9% din potasiul de care avem nevoie zilnic. Potasiul ajuta nervii si muschii, duce nutrientii la celule si tine presiunea sangvina la cote normale.

Purifica apa si face chef de sex

In parti din America Centrala, se crede ca seva bananei trebuie consumata inainte de o seara romantica, pentru ca ar avea proprietati afrodiziace.

Iar in alte zone ale lumii, apa e purificata cu coji de banane, despre care se crede ca inlatura metalele grele. Iar cercetari recente au aratat ca exista ceva adevar in aceasta metoda de decontaminare a apei.

Persoanele alergice la latex ar trebui sa se fereasca de banane

Desi poate parea ciudat, cei alergici la latex ar trebui sa se fereasca si de banane. Un studiu a aratat ca jumatate dintre cei alergici la latex au parte de efecte adverse si dupa ce mananca banane.

Aceste persoane reactioneaza, de obicei, si la kiwi sau avocado.

Simptomele sunt, de obicei, stranut, ochi iritati si nas infundat.

blank