Niculae Bădălău a declarat, întrebat fiind dacă PSD va participă săptămâna viitoare la consultările de la Cotroceni pe tema referendumului pe justiție, că social-democrații nu au fost chemați de nimeni. Liderul PSD Giurgiu s-a întrebat ce ar putea discuta cu Klaus Iohannis pe acest subiect, potrivit agerpres.ro.

Niculae Bădălău:„Nu ne-a chemat nimeni sau cel puțin eu nu am fost informat că suntem chemați. Și ce să discutăm? Există un stat. Există prezumția de nevinovăție. Există drepturile omului, Slavă Domnului.

Sunt de acord cu ce a spus Curtea Constituțională, și respect subiectul acesta, dar cred că poate influența un sistem de alegeri o întrebare pusă aiurea. Și așa cum îl văd pe domnul președinte Iohannis, pentru tot respectul pentru funcția aceea, dar mi se pare că intră într-o campanie, ceea ce nu este corect. Aceasta e cauza pentru care vă spuneam că românii ar trebui să fie întrebați de ce vrem. Vrem cum e acum? Un președinte care nu se înțelege cu Guvernul. Partea proastă e că se ceartă undeva acolo e ok, dar ne prăbușim economic, pierdem bani, influență, pierdem pe plan extern”, a afirmat Niculae Bădălău, miercuri seară, la TVR 1.

Întrebat care este strategia PSD la referendum, ministrul Economiei a spus că România are nevoie de un referendum serios, iar ca om de stânga ar accepta inclusiv o întrebare despre monarhia constituțională.

Citeste si...
Ce avere a lăsat în urmă DJ Avicii, care a murit la doar 28 de ani

„Eu spus că referendumul, dacă tot este să cheltuim bani și să îl facem, el trebuie bineînțeles făcut cu liste separate, pentru că altfel, a fost azi o discuție, că va fi lista de prezență aceeași. Nu ai cum Dumnezeu, sunt două diferite. Eu cred că România are nevoie de un referendum serios. Eu ca om de stânga, credeți-mă, că aș accepta inclusiv întrebarea cu monarhie constituțională. Și să respectăm voința poporului. Nu e târziu niciodată (pentru o astfel de întrebare – n.r.). Eu mă uit în toată Europa și văd toate țările cu monarhie ca un progres. Mă întreabă de justiție. Domnule, să se aplice justiția? Să se aplice. Nu e normal? Există o lege. Plătim judecători, plătim procurori, plătim un întreg sistem de aici și plătiți bine. Și atunci ce să mă întrebe?”, a conchis Bădălău.

Preşedintele Klaus Iohannis va chema la consultări, săptămâna viitoare, reprezentanții partidelor parlamentare, pe tema referendumului care va avea loc în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.

Joia trecută, șeful statului a anunțat că va convoca un referendum pe probleme din justiție în data de 26 mai. De asemenea, el a anunțat luni că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgește aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face „mai eficient și mai puternic”.

Președintele României încă nu a prezentat întrebarea pe care o va pune la referendum.