Victor Ponta are un plan de rezervă: ar putea da o Hotărâre de Guvern.

Roşia Montană este un proiect care a primit avizul Guvernului. Şi cam atât. Pe lângă ministerul Justiţiei, care a dat aviz negativ proiectului, niciun alt minister care ar fi trebuit să dea avize pentru începerea exploatării miniere la Roşia Montană nu aprobă proiectul.

PontaCel puţin aşa reiese din declaraţiile mai mult sau mai puţin publice ale oficialilor români.

Premierul spune că susţine proiectul de la Roşia Montană din raţiuni economice.

Potrivit ultimelor informaţii, nu mai puţin de 13 ministere şi instituţii de control ar fi trebuit să avizeze proiectul de lege trimis de Victor Ponta în Parlament. Care sunt cele mai importante?

„Societatea s-a împărţit în două. Minvest Deva care are resursele de neferoase din Apuseni a rămas la Ministerul Economiei. Roşia Montană a trecut la ministerul domnului Şova, la Marile Proiecte. Proiectul a fost iniţiat de ministerul domnului Şova, ministerul doamnei Plumb şi ministerul domnului Barbu, iar ministerul domnului Vosganian nu s-a numărat printre avizatori”, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Surse din ministerul Culturii şi cel al Mediului spun însă că nici Daniel Barbu şi nici Rovana Plumb nu ar fi dat undă verde lucrărilor de la Roşia Montană.

Chiar şi aşa însă, pe lângă cele trei avize de la ministerele implicate direct în acest proiect, ministerul justiţiei a cerut totuşi şi părerea altor 10 ministere şi instituţii ale statului: Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Ministerul Muncii, Ministerul Transporturilor, Autoritatea Naţională de Cadastru, Ministerul IMM-urilor şi chiar şi un aviz din partea ministerului Economiei. Dată fiind importanţa şi implicaţiile socio-economice ale acestui proiect, oficialii din ministerul justiţiei consideră că este necesară şi poziţia Ministerului Apararii Nationale şi cea a Ministerului de Externe.

Oricum, premierul a trecut până şi peste singurul aviz la vedere, cel al ministerului justiţiei, care a spus ,,NU” proiectului. Dacă actul normativ se va împotmoli în Parlament, Victor Ponta are un plan de rezervă: ar putea da o Hotărâre de Guvern.

Premierul spune că susţine proiectul de la Roşia Montană din raţiuni economice. În cazul unei blocări, canadienii de la Gold Corporation ar putea cere despăgubiri de până la două miliarde de dolari.

Citeste si...  Tania Budi, obiceiuri sexy in noaptea de Revelion