Stăpânii de câini trăiesc în medie cu câteva luni mai mult decât ceilalți oameni, însă cauzele sunt, deocamdată, neconcludente, afirmă cercetătorii într-un articol publicat în jurnalul Scientific Reports.

„Conform datelor noastre, prezența în casă a unui câine reduce riscul unei morți premature cu 33% și scade probabilitatea dezvoltării unei boli cardiovasculare cu 11%” – a declarat Mwenya Mubanga, cercetătoare la Universitatea Uppsala din Suedia.

Mwenya Mubanga și colegii săi au efectuat un studiu pentru a înțelege în ce măsură traiul alături de câini influențează sănătatea și psihicul omului. Pentru aceasta, cercetătorii au analizat rezultatele monitorizării stării de sănătate a 3,4 milioane de suedezi, pe care Guvernul suedez o desfășoară începând din anul 2001.

Citeste si...
Experiment. In 40 de ţari, 17000 de portofele pierdute, pentru a testa onestitatea oamenilor

În urma analizei efectuate a reieșit că prezența câinilor în viața omului are doar influențe pozitive, stăpânii de câini având o viață mai lungă comparativ cu oamenii care nu aveau astfel de animale. Însă, deocamdată, este neclar ce anume produce acest efect. Cercetătorii cred că patrupedele le îmbunătățesc starea de sănătate a stăpânilor săi, punându-i să facă mai multă mișcare și aducându-le bună dispoziție.