Economic, Stiri

Avertisment pentru romanii care au datorii. Executarea silita se va face mult mai rapid, fara sa mai treaca prin instanta

Sufocate cu mii de procese de executari silite, instantele din Romania au cerut si obtinut modificarea legii.

bani-lei1-465x390

Procedurile prin care sunt executati silit datornicii nu vor mai ajunge de acum in fata judecatorului – ci vor fi aplicate doar de executorii judecatoresti. Avocatii specializati in astfel de litigii ne atrag atentia ca masura NU este in avantajul romanilor care au datorii si sustin ca este chiar neconstitutionala.

Pana acum orice banca, firma sau chiar persoana fizica putea solicita executarea silita a unui datornic doar in instanta. Mergea la un executor judecatoresc, care cerea la tribunal incuviintarea pentru executarea bunurilor sau conturilor. De acum, insa, executarile nu mai ajung la instanta, ci sunt decise doar de cel care urmeaza sa le si faca: adica executorul judecatoresc.

„Dreptul la un tribunal impartial se deroga unui executor judecatoresc si incuviintarea executarii silite este data de executorul judecatoresc si nu mai apare acest principiu al echitatii si justitei. Am mari dubii ca actul de justitie se va face in spiritul legii”, spune Adrian Cuculis, avocat specializat in executari.

De cealalta parte executorii judecatoresti resping temerile avocatilor:

„Cand decidem avem in vedere exact aceleasi ratiuni pe care le avea instanta: asupra caracterului de titlu executoriu al inscrisului si asupra creantei, daca este certa, lichida si exigibila”, spune Dorina Gont, Presedintele Colegiului Executorilor de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.

Pentru ca NU mai este obligatorie incuviintarea instantei, avocatii spun ca executarea silita se va face mult mai rapid. „Foarte bine, abia nu mai fug datornicii cu banii” – spun la randul lor executorii.

„Fara sa iau in considerare ce spui tu ca debitor, ai posibilitatea in viitor, cand deja esti executat silit si nu mai ai bani in conturi, poate chiar si ilegal – sa faci o contestatie la executare”, mai spune Adrian Cuculis.

„Faptul ca cererile de incuviintare a executarii silite puteau fi vazute pe portalul instantelor de debitori nu de putine ori ne-a creat neajunsuri. Acestia deja erau avertizati si procedau la instrainarea bunurilor pe care le aveau, ajungand la situatia de a fi insolvabili si practic nu mai aveam ce executa”, explica Dorina Gont.

Modificarile codului de procedura civila au fost cerute de instantele de judecata, asaltate de zeci de mii de cereri de executare silita, potrivit autoritatilor.

blank