Actualitate, Featured

Avertisment meteo de răcire extremă a vremii în toată România

România trece, în prezent, prin episoade de instabilitate meteo accentuată. Temperaturile vor scădea chiar și cu 10 grade, iar ploaia și vântul vor intensifica senzația de frig.

„Nu este nimic anormal să se întâmple și astfel de episoade de răcire semnificativă a vremii. Marți, în sud și est, inclusiv în Capitală, scăderea va fi și de 10 grade. Este o vreme mai rece decât normal. Și, fiindcă plouă și bate vântul, o să ne fie cam frig”, a declarat, într-o intervenție la Realitatea TV, meteorologul Elena Cordoneanu.

De miercuri, vremea se îndreaptă. „Normalul ar fi 17-22 de grade, dar nu va ajunge acolo. Miercuri, vom avea maxime de 18 grade, dar, până la sfârșitul săptămânii, vom ajunge la normal. De ploi nu scăpăm până duminică”, mai spune meteorologul.

„De regulă, luna mai este capricioasă. Începe să se manifeste instabilitatea de vară, dar trebuie să recunosc că instabilitatea este mai accentuată”, explică Elena Cordoneanu.

Și totuși, astfel de fenomene meteo severe, au apărut prea devreme, atrage atenția meteorologul.

„Apropo de tornadă, au început prea devreme, nici nu a apucat să se încingă pământul. Sunt niște perturbări la scară mare, pe care le resimțim și noi”, a încheiat Elena Cordoneanu.

Furtuna din Prahova, puterea a 2 bombe atomice! Scutul antigrindină NU face față fenomenelor extreme
Reamintim că, până miercuri dimineața, în toată țara este alertă meteo de vreme severă. Meteorologii au anunțat vijelii, ploi torenţiale cu tunete, fulgere şi grindină. În plus, un val de aer polar este aşteptat peste România.

Potrivit ANM, până pe 8 mai, ora 9:00, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15…25 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

Val de AER POLAR peste România. Prognoza a fost revizuită
Astfel de fenomene vor fi mai frecvente și mai intense, în cursul zilelor de luni și marți (6 și 7 mai), îndeosebi în sudul, estul și centrul țării.

Vremea se va răci accentuat, luni (6 mai) în vestul și nordul țării, iar marți (7 mai) și în celelalte regiuni.

La munte, începând din noaptea de luni spre marți (6/7 mai), precipitațiile vor fi mixte, iar la altitudini de peste 1800 m va ninge și vântul va avea intensificări, cu rafale de 60 – 70 km/h, spulberând zăpada.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că există posibilitatea închiderii şcolilor, ca urmare a informării meteorologice privind fenomenele meteo extreme, din perioada imediat următoare.

Schimbările bruște de vreme se fac resimțite, însă, în toată Europa!

blank